Pénzt nyomtatnak a görögök

2015.05.13. 14:03

A bankjegyek nyomtatásával is foglalkozó, kanadai Fortress Paper Ltd. részvényei két éve nem látott növekedést produkáltak, miután a vállalat internetes oldalán megjelent egy hír arról, hogy szerződést köthetnek a görög kormánnyal - írja a Napi.hu a Bloombergre hivatkozva. A Fortress részvényei szédítő, 22 százalékos emelkedéssel, 3,78 kanadai dollárra drágultak a torontói tőzsdei kereskedésben.

A ZeroHedge szerint a részvényeket beindulását az indokolja, hogy 

Görögország felkészül egy párhuzamos valuta alkalmazására az euró mellett.

A kormány egyfajta fizetési ígérvényként bocsátaná ki az új bankjegyeket - például ebben fizetné a közalkalmazottak bérét -, miközben az euróforgalom visszaszorulna. Szakértők segítségével ezzel a megoldással egy ideig még az eurózónában maradhatna az ország azt követően is, ha nem törlesztené adósságait, azaz fizetésképtelenné válna.

Az észak-vancouveri székhelyű Fortress kedden végül kénytelen volt közleményt kiadni, amelyben arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy fogalma sincs arról, miért szárnyalnak a részvényei. Chadwick Wasilenkoff, a társaság elnök-vezérigazgatója nem kommentálta a fejleményeket, amikor rövid nyilatkozatot adott újságíróknak Vancouverben.

A Fortressnek a svájci Landqartban van üzeme, amely a bankjegyek mellett, vízumokat és útleveleket gyárt. A gyár az idei első negyedévben 2715 tonna - összefoglaló néven - biztonsági papírt értékesített, ami érezhetően több a 2014. október-decemberi 2270 tonnánál - derült ki a vállalkozás múlt héten megjelent jelentéséből.  • Hírek
  • Hírek