Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Rogán újabb adósmentő lépést ígér

D  TT20150512044
2015.05.13. 08:35 Módosítva: 2015.05.13. 08:37

A banki elszámolásban érintett devizahitelesek 77 százalékánál csökkent vagy változatlan a törlesztőrészlete - mondta Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt. Szerinte az érintettek 51 százalékának egyértelműen csökkent a a részlet (hogy mennyivel, azt nem részletezte a bizottság elnöke), 26 százalékuknak pedig nagyjából változatlan maradt, vagy csak kicsit csökkent.

Viszont az adósok tőketartozása minden devizahitelesnél komolyan csökkent, már csak azért is, mert a rögzített árfolyamon történő forintosításnak köszönhetően a devizahitelesek megúszták a frank januári erősödését. A hitelek átváltási árfolyamánál most éppen 17 százalékkal drágább a svájci frank. 

Miért nem csökkent mindenkinek a törlesztője? 

A devizahitelesek első reakciója alapján sejthető, hogy elég sokan csalódtak a kormányzati mentőcsomagban. Rogán szerint az adósok 23 százalékánál "a törlesztőrészlet változásának iránya bizonytalan" - ami azt jelenti, hogy ennyien vannak, akik akár többet is fizethetnek, mint korábban. 

Kik jártak így? Leginkább a legrosszabb helyzetben lévő adósok: egy részük ugyanis már több mint 90 napon túl nem tudja törleszteni a hitelét, egy részüknél a hitelszerződést pedig már felmondták.

Ezeknél a hiteleseknél ki kell dolgozni új megoldásokat, mert esetükben már a lakások, a lakhatás védelme a fontos

- mondta Rogán, és be is ígérte, hogy "a kérdés megoldására vonatkozó javaslat akár nyáron a kormány és a parlament elé kerülhet". Szerinte az egész felhajtással az alapvető cél az volt, hogy a törlesztőrészlet csökkenjen," így raktuk össze a törvényt, erről szólt az elszámoltatás maga".

1000 milliárddal könnyebb lesz

Rogán szerint összesen 744 milliárd forintot kaptak vissza a devizahitelesek ebben az elszámolási időszakban. A következő szakasz a forinthitelek elszámolása lesz, itt 200-250 milliárd kerül vissza az adósokhoz - itt már csak az egyoldalú szerződésmódosítások miatti "tisztességtelen" lépéseket írja át a kormány. 

A 744 milliárd forintból 181 milliárd forintot kézhez kaptak az érintettek, 563 milliárd forintot pedig a tartozásokra vonatkozóan számoltak el a bankok. A devizahitelesek több mint 90 százalékánál a forintosítás eredményeként a nyilvántartott tőketartozás összege a januári állapothoz képest csökkent, sokaknál kifejezetten jelentősen csökkent - emelte ki Rogán Antal.