Itt a 100 leggazdagabb: 10. helyen Simicska

2015.05.14. 00:00
Javarészt gazdagodtak a gazdagjaink, a befolyási listán azonban Csányit kivéve sehol sincsenek. Kijött a 100 legpénzesebb magyarról szóló legfrissebb lista, amiben felmérték a gazdagjaink belátható legális vagyonát.

Tudja, ki az a Szíjj László, akire lehet, hogy lecserélik Simicskát? Demjánnak, Gattyánnak vagy Széles Gábornak ment tavaly a legjobban az üzlet? Kik kaszáltak igazán az e-útdíjrendszer kiépítésével? Kijött a Napi.hu 100 leggazdagabb magyar kiadványa, amiből áttekintést kaphatunk a leggazdagabb magyarok becsült legális vagyonáról.

Összességében jó évet zárt a szinte minden szempontból abszolút bajnok Csányi Sándor és legfőbb üldözője, a főleg műtrágyában utazó Bige László. De úgy általában minden fajsúlyos szupergazdagunk tovább gazdagodott, kivéve talán a pillanatnyilag rosszabb évet futó Gattyán György és Várszegi Gábor.

 

A magyar Dr. Dre

Régóta a leggazdagabb magyar Csányi Sándor OTP-vezér, aki tavaly még 15 milliárd forintot hozzá tudott csapni a vagyonához, így az 165 milliárdra rúg. Ezzel a jelenlegi árfolyamok szerint szinte pont olyan gazdag, mint amennyit Dr. Dre, a világ legpénzesebb rapproducere kaszált 2014-ben.

A hasonlóság nem áll itt meg, mert amíg Dre tudta nélkül bajos bármi fajsúlyosabbat összerakni a rapszakmában, addig Csányi Orbán Viktor után a legbefolyásosabb ember Magyarországon, a befektetései, a kapcsolatai és ismeretségei köztudottan elég jól értesültté teszik az MLSZ elnökét. 

Befolyás-barométer

Több politikai elemzőt és egy politikai gondolkodót kértek fel arra, hogy állítsák össze a befolyás szerinti listát is. Ezen Orbán, Csányi, Lázár, Habony, Matolcsy, Rogán, Andy Vajna, Pintér, Simicska, Varga Mihály az első tíz sorrendje, ami elég erős hatalomkoncentrációt jelez Orbán környezetében. 

1-től 100-ig pontozták egyébként az embereket a felkértek, a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszámot mindig kivették, így alakult ki a lista.

A főleg vegyiparban utazó Bige László még mindig szorosan tudja követni, az ő vagyona is jócskán nőtt, de állítása szerint az évtized végén fognak beérni a nagy durranásnak szánt befektetései, szóval Csányinak nem árthat izgulnia, ha érdekli ez a lista bármennyire is.

1 Csányi Sándor 165 milliárd (+ 15 Mrd 2014-hez képest) pénzügy, ingatlan, agrárium
2 Bige László 160 milliárd (+15) vegyipar, agrárium
3 Várszegi Gábor 115 milliárd (-15) befektetések
4 Demján Sándor 93 milliárd (+1) pénzügy, ingatlan, befektetések
5 Széles Gábor 92 milliárd (+4) szerződéses gyártás, idegenforgalom, média
6 Gattyán György 90 milliárd (-45) informatika, média, film, divat
7 Veres Tibor 85 milliárd (-1) ingatlan, befektetések
8 Rákosi Tamás 84 milliárd (+5) média befektetések
9 Wáberer György 80 milliárd (+7) szállítmányozás, logisztika, pénzügyi szolgáltatások
10 Simicska Lajos 73 milliárd (?) építőipar, média, agrárium

A lista újdonsága, hogy becsültek egy legális vagyont Simicska Lajosnak – aki, mint látható, a tizedik helyen nyitott –, Nyerges Zsoltnak, és az olyan, az új hullám miatt berobbant ügyes vállalkozóknak, mint mondjuk a leggazdagabb magyar gázszerelő Mészáros Lőrinc.

Az új Közgép tulaja is rejtőzködne

De rajta van például Duna Aszfalt tulaja, Szíjj László, aki akárcsak a nagy összeveszés előtt Simicska, kerüli a nyilvánosságot. Szíjj László csak írásban volt hajlandó válaszolni a kiadványhoz az előre megadott kérdésekre, képet pedig nem is engedett magáról közölni.

Simicskának 73 milliárd forintos vagyont saccoltak a cégei alapján, közeli üzlettársának, Nyerges Zsoltnak pedig 26,3 milliárdot. Mészáros Lőrincnek csak 8,4 milliárdot, persze vele is előfordult már, hogy egymilliárd forintjáról csak úgy elfelejtkezett.

Így Mészáros Lőrincnek nagyjából akkora vagyona lett, mint amekkora Lady Gaga teljes tavalyi árbevétele, ami azért szép teljesítmény.

De feltűnik új szerepelőként a MET-ből ismerős Lakatos Benjámin is, 10 milliárdos vagyonnal.

Külön érdekes, hogy regionális bontásban felmérték a kisebb szereplőket, amikből olyanokat lehet megtudni például, hogy Kelet-Magyarországon Szima Gábor az 5,6 milliárdos becsült legális vagyonával a régiós első tízbe sem fér be.

De általában a lista is tartogat meglepetéseket, a kogartos Kovács Gábor vagyona úgy tűnik,  felére csökkent, 20 milliárdra. Vagy épp, hogy Garancsi István másfélszeresére növelte egy év alatt a befektetéseit, és így már 19 milliárddal tud elszámolni.

A cégeik alapján nézték őket főleg

A vagyonbecslés alapja a cégvagyon és -érték alapján történő felmérés volt, ahol figyeltek a kivett osztalékokra is. Így kimaradnak például a nagy műkincsparkok, a régóta külföldön tartott és az illegális pénzek is. További részletek a csütörtök reggel utcára kerülő kiadványban.