A kötvényhozamok még feljebb fognak csúszni

2015.05.15. 15:00

Sokan sokféleképpen magyarázzák az elmúlt napok jelentős hozamemelkedését a világ kötvénypiacain. A bedobott magyarázatok egy része megítélésünk szerint nem igazán hiteles, más részük viszont nagyon is az, és ez utóbbiak azt vetítik előre, hogy ezzel nem ért véget az idei hozamemelkedés.

- mondja Tanguy le Saout, a Pioneer Investments európai kötvénybefektetési igazgatója. Ő 8 különböző magyarázat megalapozottságát vizsgálta meg az alapkezelő blogján.

 1. A félelem attól, hogy az EKB visszafogja a QE programját – nos, ez nem igazán helytálló magyarázat, mivel Mario Draghi elvetette ezt a lehetőséget az EKB nemrégiben tartott sajtótájékoztatóján.
 2. A görög tárgyalások eredménytelensége miatti aggodalom – ez sem túl hihető, hiszen nem magyarázza az amerikai kötvények, az USA dollár és az ausztrál kötvények piacán tapasztalható eladási hullámot.
 3. A nemrégiben végrehajtott kínai kamatcsökkentés kedvezően hathat a kínai és ezen keresztül a globális növekedésre– nem igazán megalapozott, mert a kínai kamatcsökkentésnek nem kellene hatással lennie az európai periféria államok hosszú lejáratú kötvényeire.
 4. Jobb európai makroadatok – ez már jobb felvetés, mivel az elmúlt négy hónapban az európai gazdasági előrejelzéseket folyamatosan felfelé kellett módosítani.
 5. Nagyobb államkötvény kínálat Európában – jó magyarázatnak tűnik. Korábban azt kérdezték a befektetők, hogy ki fog itt államkötvényt eladni az EKB-nak, most meg inkább azt kérdezik, ki nem? Államkötvényből mostanában túlkínálat van, ami tovább nyomhatja fölfelé a kötvényhozamokat.
 6. Pozitív fordulat az infláció alakulásában – ez nagyon is hihető. Az olajárak alig észrevehető visszapattanása a negatívból a pozitív tartományba emelheti az inflációt világszinten, és ezzel véget érhetnek a deflációs aggodalmak.
 7. Értékeltség – nagyon is jó magyarázat. Miután az európai államkötvények 30-35 százaléka már negatív hozammal forgott, a befektetők elgondolkodtak, hogy tényleg érdemes-e negatív hozammal befektetni.
 8. Pozícionáltság – Ez is hiteles magyarázat, sőt valószínűleg ennek van a legnagyobb szerepe az eladási hullám bekövetkezésében. A legjelentősebb mozgásokat ott tapasztalhattuk, ahol a legnagyobb konszenzus trade folyt 2015-ben, vagyis a hosszú európai, amerikai és ausztrál kötvényeknél, illetve a hosszú USA dollár pozícióknál és a hosszú részvény befektetéseknél. Ez azt valószínűsíti, hogy sok befektetőnek volt hasonló pozíciója, így egy kisebb eladási trend igazi rohamot indított el, ami aztán hólabdaként dagadva kiszállási hullámban végződött.

Mindezek okán a Pioneer Investments igazgatója az gondolja, hogy azok a problémák, amiket az elmúlt 12 hónapban azonosítottak, továbbra is fennállnak. Ezek négy pontba sűríthetők:

 • A hozamok továbbra is túl alacsonyak fundamentális szempontból. Ez azt jelenti, hogy a fennálló alapvető kockázatokhoz képest jellemzően drágák ezek az értékpapírok. 
 • Az infláció lassan feljebb kúszik, és ez aláássa a mostani értékeltségeket.
 • A gazdasági aktivitás visszatérőben van, a növekedés valószínűleg erősödni fog.
 • A befektetők túlnyomó többsége túlsúlyozta a kötvényeket. Azaz elég sokat vettek belőlük, kevésbé valószínű, hogy tovább vennék őket ilyen intenzitással.

Tanguy le Saout szerint mindezek arra mutatnak, hogy az európai kötvényhozamok a mostaninál is magasabban zárhatják az évet. • Tippek
 • Csok