Gyilkos burgonyát fogott a Nébih

2015.05.18. 14:58

Mintegy kilenc tonna vetőburgonyaként eladott étkezési burgonyát foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzést igazoló fémzár címkével, növényútlevéllel nem rendelkező, illegálisan forgalomba hozott vetőgumó használata akár 80 százalékos terméskiesést is okozhatott volna, derül ki a Nébih közleményéből.

Az étkezési burgonya termesztésekor megmaradó apró méretű burgonya vetőburgonyaként való forgalmazása nemcsak tilos, de veszélyes is, mivel ennek minősége nem ellenőrzött, és számos, szabad szemmel nem látható növényi károsítót hordozhat. A burgonyát megtámadó, vetőgumóval terjedő vírusok, baktériumok és gombák ellen

nincs a gyakorlatban alkalmazható, hatékony növényvédő szeres eljárás.

A fémzárolt vetőgumó használatával megelőzhető ezeknek a károsítóknak a terjedése, felszaporodása.

Magyarországon a vetőburgonya csak növény-egészségügyi ellenőrzést és hatósági minősítést követően, fémzároltan, növényútlevéllel ellátva árulható. A termesztők a szaporítóanyag előállítását az illetékes megyei kormányhivatalnál kötelesek előzetesen bejelenteni. A hatósági ellenőrzést igazoló fémzár címke csak többszöri szántóföldi és laboratóriumi vizsgálat után kerülhet egy adott szaporítóanyag tételre. A címke egyben növényútlevél is, azaz a szaporítóanyag minőségén túl, annak zárlati károsítóktól való mentességét is garantálja.