Új hitelminősítőt hozott létre a Moody's

2015.05.18. 23:27

Új hitelminősítőt hozott létre az európai közszféra adósságpiacának értékelésére a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a Moody's Public Sector Europe (MPSE) elnevezéssel létrejött cég az első, amely kifejezetten az európai állami szektorok egyre bővülő adósságpiacának minősítésére összpontosítja munkáját.

Az MPSE megalakításának bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody's hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagországaiban működő állami közigazgatási intézmények piaci adósságeszközeinek értéke – a központi kormányokat nem számítva – tavaly 1800 milliárd euró volt, 2,6 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A Moody's közölte, hogy hosszú távon is hasonló ütemű bővülési folyamattal számol ezen a piacon.

David Rubinoff, az MPSE vezérigazgatója szerint mivel a banki hitelezés és a kormányzati kiadások továbbra is szűkösek, a Moody's várakozása az, hogy a közszolgáltatásokat nyújtó állami intézmények egyre inkább a tőkepiacokról fedezik finanszírozási igényeiket a következő években, írja az MTI.

Az MPSE hétfőn összeállított első előrejelzése szerint az EU legnagyobb gazdaságaiban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban a közigazgatási szféra finanszírozási igénye 2016-tól megközelíti az évi 180 milliárd eurót.