Újabb bírságot kapott a Btel az MNB-től

2015.05.18. 16:33

Összesen 48,7 millió forint bírságot kapott a Business Telekom Nyrt. (Btel) az MNB-től piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások, illetve közzétételi mulasztások miatt. A céggel szemben utóbbi jogsértés kapcsán már tízszer intézkedett a jegybank és a korábbi pénzügyi felügyelet, derül ki az MNB közleményéből.

A 48,7 milliós bírság több tételből jött össze:

  • A cég 15 millió forintnyi bírságot kapott azért, mert 2013. évi beszámolóhoz hamis könyvvizsgálói jelentést tett közzé. 
  • További 8 millió forint bírságot kaptak amiatt, mert a beszámolóban 123 millió forintnyi, a részvényeseknek adott kölcsönöket tartalmazó hamis adatot jelentettek meg.
  • A rendszeres, illetve rendkívüli tájékoztatások újabb elmaradása miatt az MNB összesen 25,7 millió forint felügyeleti bírságot osztott ki a cégnek.

A jegybank ismételten figyelmeztette a Btel-t: haladéktalanul, legkésőbb 1 munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot – és ezzel egy időben az MNB-t is – minden, a megítélését, illetve az általa kibocsátott értékpapír értékét, hozamát érintő szabályozott információról.

Az MNB 2015. április 22-től – ismételten – felfüggesztette a BTEL tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó a jegybank kötelezései ellenére sem tette közzé 2013. évi könyvvizsgáló által auditált konszolidált beszámolóját. A felfüggesztés ezúttal határozatlan időre, a beszámoló közzétételéig marad érvényben, ami még nem történt meg.