Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Most tényleg mindenki a hűtőjét cseréli

2015.05.19. 13:03

Amikor 2012-ben megkérdezték Varga Mihályt, hogy mitől indul majd be a gazdaság, azt mondta:

előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni.

Aztán hogy a csere semmiképp se maradjon el és a gazdaság tényleg be tudjon indulni, az állam egy rakás pénzt adott a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak hűtőcserére. És mostanra be is érett a dolog.

11,1 százalékkal nőtt a műszaki cikkek eladása az első negyedévben az előző év első negyedévéhez viszonyítva a GfK Hungária Piackutató közlése szerint. És főleg a háztartási nagygépeket, azon belül is a hűtőket, fagyasztókat vitték. Meg ezeken kívül a szárítógépeket is és jól mentek az okostelefonok is.

A nagygép-piac teljes értéke 18,6 milliárd forint volt az első negyedévben. A telekommunikációs termékek eladása 22,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 39,3 milliárd forintot ért el. A háztartási kisgépeket eladási 4,8 százalékkal nőtt, itt a kávéfőzők és a szájápolási termékek a legnépszerűbbek.

Csökkent a kenyérpirítók, a vízforralók és a vasalók eladása, míg a porszívóké minimálisan emelkedett.  A szórakoztató elektronikai piac 2,2 százalékkal nőtt, az eladások értéke 16 milliárd forint volt. A piacot leginkább meghatározó síkpaneles televíziók növekedése lelassult, ugyanakkor a nagy kijelzős televíziók iránti keresletnövekedés töretlen.A IT termékek értékesítése 1,3 százalékkal nőtt, 27,3 milliárd forintot tett ki az első negyedévben. A szektor bővülését elsősorban a tabletek adják.