Rafael
19 °C
33 °C

Kézműves, mi? Penészes kukákban pácolt bolti májasból gányolt a kistermelő

2015.05.21. 14:25

Újabb undorító élelmiszer-bűnözési helyszínt tárt fel és zárt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Nébih-KÜI) Péteriben, ahol egy kistermelő májast és egyéb húsárukat készített gyomorforgató körülmények között.

Akinek a  Nébih horrorsorozatának újabb epizódja nem lenne elég riasztó, íme egy idézet a hivatal közleményéből, ami leírja azt, mivel találták szembe magukat a Nébih ellenőrei:

A termelő penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott. Maga az üzem egy takarítatlan garázsban volt berendezve, ahol tyúkok mászkáltak a termékek között.

Bolti májasból készült a kistermelői portéka

A termelő nemcsak undorító körülmények között dolgozott, de mivel a saját alapanyaga nem is volt elég a termékek előállításához, amiket három piacon, Péteriben Sülysápon és Diósdon terített, ezért boltban vett alapanyagokat és késztermékeket is. Az előbbieket (zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet) a saját árujába keverte, a vásárolt májast, szalonnát és füstölt oldalast pedig egyszerűen újracímkézte és eladta.

Nébih összesen több mint 5700 kg alapanyagot, félkész- és készterméket semmisített meg.

Ekkora mennyiséget a hivatal szerint egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudna előállítani.