Elhappolhatták előlünk a szlovákok a Tata-gyárat

2015.05.21. 15:46

Szlovákiát vagy Lengyelországot választhatta az indiai Tata cég Szombathely vagy Debrecen helyett, hogy felépítse az autógyárát, legalábbis így értesült több szlovák hírportál is. A szlovák Trend.sk gazdasági weblap szerint a cég ezen a héten hozta meg döntését.

Korábban, márciusban a Hospodarské Noviny írta meg, hogy a négy visegrádi ország van versenyben a Jaguar Land Rover autógyártó beruházásáért. A ma már az indiai Tata Motorshoz tartozó, eredetileg brit luxusautógyár befektetéséért márciusban még a cseheket és a magyarokat is az esélyesek között emlegették.

Egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva a szlovák közszolgálati rádió arról számolt be, hogy amennyiben Szlovákiába érkezik a beruházás, 8000 embernek teremtenek munkát. Szlovákia a hivatalosan meg nem nevezett autógyárnak egy 400 hektáros, Nyitra melletti  ipari park létrehozását ajánlotta fel. A szlovák rádió kiemelte, hogy a létesítmény az R1-es autópálya mellett fekszik.

Az egész projekt körül nagyon szigorú hírzárlat van, de a szlovák források azt írják, hogy a beruházás sorsa Szlovákia és Lengyelország között fog eldőlni idén nyáron.

A szlovák rádió értesülései szerint a szlovák kormány jelenleg is dolgozik a meg nem nevezett autógyárnak szánt ajánlaton. Formailag a négy visegrádi ország továbbra is versenyben van a beruházásért.

Nyilatkozott a nyitrai polgármester is, aki túl sok mindent nem akart mondani a sajtónak, mivel szerinte a projekt egy olyan szintű stratégiai beruházás Szlovákia számára, hogy ha megnyerik, mindenki nagyon elégedett lesz, és éppen ezért jelenleg nem szeretne konkrétumokról beszélni.

Az Index megkereste a témában a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ahonnan csak azt a választ kaptuk, hogy

A Tata-csoport és Magyarország kapcsolatai szerteágazóak, azok több iparágat érintenek, több iparág tekintetében zajlanak tárgyalások a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Tata-csoport között. Ezek a tárgyalások mind folyamatban vannak, azok eredményeiről csak a vállalati döntéseket követően tudunk tájékoztatást adni.