Csütörtök nyerte a vasárnapi zárva tartást

2015.05.26. 16:15 Módosítva: 2015.05.26. 17:12

Kiderült, hogy pontosan hogyan változott a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi zárva tartás hatására. A NAV a Napi.hu-nak és a Portfolionak küldte el, hogy mekkora forgalmat mértek az online kasszák a március 15-e előtti 9 hétben és március 21-április 21 közötti időszakban. Ebből az derült ki, hogy

  • a napi átlagos forgalom a kiskereskedelemben március 15 után 7,7 százalékkal emelkedett, 21,9 milliárd forint közelébe
  • a vasárnapi forgalom nagyjából kevesebb mint felére esett vissza, 5,8 milliárd forintra,
  • az átlagos hétfői forgalom is csökkent 2 százalékkal, 18,4 milliárdra, míg csütörtökön és pénteken 20 százalékkal, szombaton pedig 18 százalékkal is többet vásároltak.

Ezek a számok látszanak a Portfolio grafikonján is.

Itt az első két ábra a vasárnapi boltzár hatásáról!

Önmagában azért nem biztos, hogy csak a vasárnapi zárva tartás miatt változtak így a számok, hiszen egyrészt pont erre az időszakra esett a húsvét, amikor amúgy is többet vesznek az emberek, tavasszal általában szintén nő a forgalom és az online pénztárgépek bevezetése önmagában is növeli a forgalmi adatokat, mert minden vásárlást be kell, hogy valljanak a boltosok.

Ráadásul itt egy négy hetes periódust hasonlítunk össze egy kilenc hetessel, ami nem igazán ideális, de azért így is érdekesek az adatok.

Például mi van a hétfővel? Az emberek úgy bevásárolnak csütörtöktől szombatig, hogy még a hét elejére is marad tartós tej meg szalámi? És hogyhogy csak felére esett vissza a vasárnapi forgalom? Utóbbi mögött lehet, hogy az van, hogy több kiskerlánc is nyitva volt a hónap utolsó vasárnapján - egy évben ugyanis tetszőlegesen 5 vasárnap választható, amikor lehetőség van a főszabálytól eltérő nyitvatartásra. 



  • Hírek
  • Hírek