Franchise-ba megy a Spar

2015.05.27. 16:33

Csak egy új boltot nyit idén a növekedni kívánó Spar, a többit franchise-szerződésekkel oldanák meg, állítja az MTI a cégre hivatkozva. Korábban írtunk arról, hogy ha a kiskereskedelemben az olyan feltételeket büntetik szénné, amik kevésbé érintik mondjuk a CBA-t vagy Coopot, akkor a versenytársaknak arra érdemes törekedniük, hogy rájuk hasonlítsanak.  

Így például ha a nagy értékesítési árbevétel, a jelentős saját beruházások, felvásárlások miatti veszteség vagy a nagy boltméret az állam szerint káros, akkor franchise-zá kell válni Magyarországon.

Mindez az áruházláncoknak iszonyú adminisztrációs és nagy átalakulási teher. Teljesen másképp mehetnek ugyanis fontos működési folyamatok a készletezéstől az ellenőrzésig, ha jobban átmennek franchise-ba. És ott van még az a kockázat is, hogy ha tényleg csak őket akarja szívatni a kormány azért, hogy másokat előnybe hozzon, akkor az NGM adózási szakemberei később is könnyen találnak majd olyan adókat, amik az egyenlők közt az egyenlőbbeknek kedvezhetnek.

A Spar mellett egyébként az Auchan is bejelentette már, hogy a franchise felé próbál majd fordulni. 

Heiszler Gabriella, a Spar vezetője az MTI szerint még azt mondta, hogy szeretnék, ha 2015-ben a Spar-üzletek közül több tíz átalakulna franchise-rendszerűvé, és további 30 olyan boltot vonnának be a hálózatba, amelyek jelenleg nem a céghez tartoznak.

Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy mivel 2015-ben nagyjából a 30-szorosára – 325 millió forintról 9 milliárd forintra – nő a kiskereskedelmi hálózat által fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a Spar drasztikusan csökkenti tervezett magyarországi beruházásait: a tervezett bő 18 milliárd forint helyett kevesebb mint 8 milliárd forint befektetést hajtanak végre 2015-ben. Közölte azt is, hogy a kormányzat adópolitikája miatt elhalasztják nyolc új üzlet megnyitását és nagyjából 30 áruház felújítását.