2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

NOL: Hatalmasat kaszált Orbán veje

2015.05.30. 10:57
Bár friss hírek szerint Tiborcz István a sajtótámadások miatt április 28-i hatállyal minden olyan cégét eladta, ami közbeszerzéseken indult vagy indulhatott volna, előtte még nagyon komoly osztalékot vehetett ki cégei nyereségéből. A Népszabadság a cégbíróságra leadott iratokat átnézve ír arról, hogy a közbeszerzéseket sorra nyerő társaság a 2014-es teljesítménye után 470 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, Tiborcz István és a volt MKB-vezér fia, Erdei Bálint vállalkozásainak.

A Népszabadság szombati számában azt írja, hogy az Elios Innovatív Zrt. közgyűlése a közelmúltban arról döntött: „a csak tavaly összességében 2,9 milliárd forint közbeszerzést elnyert társaság csaknem a teljes 2014. évi, adózás előtti eredményét kifizeti osztalékként a tulajdonosoknak”. A két tulajdonosi cég egyike, a Green Investments Tiborcz-érdekeltség, székhelye a család csabdi lovastanyája.

A KIM elektronikus rendszerében pénteken tették közzé a tavalyi Elios-mérlegbeszámolót. Eszerint a 490 millió forintos profitból 470 milliót osztalékfizetésre fordítottak. A számok megerősítik azt is, hogy a cég teljesítményének drasztikus javulásában mekkora szerepe volt a sorozatban elnyert közbeszerzéseknek. A 2014-es 3,5 milliárd forintos forgalomból 2,9 milliárdot hoztak az állami és önkormányzati megrendelések. Ezeknek köszönhetően az Elios forgalma egy év alatt közel a háromszorosára nőtt.

Tiborcz István
Tiborcz István
Fotó: Burger Barna

Márciusban az NNI nyomozást indított az Elios által elnyert négy közvilágítási munka ügyében „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” gyanújával, miután kiderült, hogy több közbeszerzésnél a Tiborcz István egykori üzlettársának az érdekeltsége írta ki a pályázatot. Hasonló okokból a Miniszterelnökség is visszadobta a Jászberény közvilágításának modernizálására kiírt pályázatot, ahol a nyertes szintén az Elios lett volna.

Orbán veje a most eladott Green Investmentsen kívül az elmúlt hetekben  kiszállt abból a cégből is, ami  múlt év végén megvette a a keszthelyi jachtkikötőt . További  érdekeltségeiről  — a PBE Építő Kft. és a pálinkafőzéssel foglalkozó G2G — egyelőre nem tudni, hogy eladta volna.