Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eltörlik a vámokat Kína és Dél-Korea között

2015.06.01. 09:43

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Kína és Dél-Korea, aminek keretében a termékek több mint 90 százalékára nem kell majd vámot fizetni a következő két évtizedben, írja az MTI.

A megállapodás huszonkét területre terjed ki, köztük a pénzügyi szférára és az internetes kereskedelemre, de nem vonatkozik a rizsre és az autókra. Habár a rizstermelés nem tartozik az egyezség hatálya alá, a mezőgazdasági termékek hetven százalékának kereskedelmét liberalizálják. Ez az első alkalom, hogy Kína a pénzügyi, a távközlési és az internetes kereskedelmi tevékenységet belevette egy szabadkereskedelmi megállapodásba.

A dél-koreai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy számításaik szerint a megállapodás 1 százalékponttal emeli meg a gazdasági növekedés mértékét, valamint várhatóan több mint 50 ezer új munkahelyet teremt a következő egy évtizedben.

A megállapodásnak köszönhetően a dél-koreai kis- és középvállalkozások könnyebben el tudják juttatni termékeiket a kínai piacra. Ugyanekkor a kínai befektetések is növekedni fognak Dél-Koreában.