Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A magyarok negyedének van légkondija

2015.06.04. 16:06

Amikor a magyarok légkondit vesznek, az áránál még jobban mérlegelik azt, hogy mennyit fogyaszt a készülék - derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amit a Daikin Hungary Kft. megbízásából a GfK piackutató készített.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint a kutatás 2600 ember megkérdezésével, online interjúk segítségével térképezte fel a magyar piacot és a vásárlók szokásait.

A megkérdezettek

  • 93 százaléka az energiahatékonyságot, míg 90 százaléka az árat tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak egy új légkondicionáló vásárlásakor.
  • A berendezés teljesítményét a válaszadók 64 százaléka nagyon fontosnak, 27 százaléka pedig fontosnak nevezte.
  • A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar háztartások 24 százalékában van valamilyen légkondicionáló berendezés, 23 százalék tervezi, hogy klímát vásárol, míg 53 százalék nem tervez ilyen beruházást.

A magyarok nemcsak a légkondi vásárlásakor, hanem annak használatakor is tudatosak. A légkondi-tulajdonosok 66 százaléka csak akkor kapcsolja be a berendezést, ha kint elviselhetetlenül hideg vagy meleg van. Az eredmények alapján 30 Celsius-fok Magyarországon az a hőmérséklet, amely felett bekapcsolják a berendezést.

Figyelembe véve, hogy a statisztikák szerint 33 körül van évente azon napok száma Magyarországon, amikor a maximum hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, a légkondicionálók többségét éves összesítésben egy bő hónapig használják a háztartások kétharmadában. További 28 százalék már kissé hidegebb vagy melegebb idő esetén is a hűt vagy fűt klímájával, és csupán 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy minden nap, vagy majdnem minden nap használja, időjárástól függetlenül.