Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Elképesztő, milyen korruptak vagyunk

Ezt történt a gazdaságban az év 21. hetében

2015.06.07. 21:56
Hiába esett ki a pikszisből Simicska Lajos, a Közgép nem panaszkodhat az előző évére, igaz a Duna Aszfalt már a nyakában lohol. A vártnál is jobb lett a negyedéves GDP-adat, és az OECD is javított a kilátásainkon. Gyengélkedik a forint, rengeteg leépítés jön, ipari méreteket ölt a korrupció.

Beadták éves beszámolóikat a cégek, itt bárki megnézheti, hogy tavaly melyik vállalat hogyan teljesített, ki nyert, ki vesztett. Jónéhányat megnéztünk mi is, ez alapján úgy tűnik, hogy a legnagyobb magyar cég még mindig a Mol, de az állami MVM nagyot nőtt az előző évhez képest. A Közgép tavaly rekordot döntött, de jön fel a kihívója is, a Duna Aszfalt és Mészáros Lőrinc is jó sok pénzt keresett.

 

Gyengül a forint

Jobb lett a korábban számoltnál a negyedéves GDP és az OECD is javított az idei kilátásainkon. Ezzel együtt arra számítanak, hogy a következő években lassul majd a növekedés, és nagyobb lesz a költségvetés hiánya, mint azt a kormány ígéri.

Az idei évre 0,2 százalékos deflációt várnak, jövőre 2,7 százalékos inflációval számolnak. És egyébként a forint is jó eséllyel gyengébb lesz annál a következő években, mint amivel a kormány számol. Már a héten is 314 forintig szalad az euró árfolyama.

Durva árfolyammozgásokból láttunk már néhányat az utóbbi években, érthető, hogy szinte senki nem akar devizahiteles maradni, pedig pár százan kérhették volna, hogy ne forintosítsák a hitelüket.

A banki elszámolásról kevés a panasz, sokan viszont nem tudják értelmezni a postán kapott kimutatást. Lázár János a héten bejelentette, újabb mentőcsomagot kaphatnak a bajba jutott jelzáloghitelesek, a mentőöv még idén, a kilakoltatási moratórium lejárata előtt megszülethet.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényforgalma 34,5 milliárd forint volt a héten, ami csaknem 12 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző heti 46,2 milliárd forint volt. A BUX 0,23 százalékkal csökkent, 22 326,95 ponton zárt pénteken.

   20. heti záró 21. heti záró
BUX 22 387 22 326
OTP 5700 5385
Mol 14 715 14 960
Richter 4600 4550
Magyar Telekom 416 428

Leépítések mindenhol

Elképesztő, mennyi banki fiók megszűnik az utóbbi időben, csak idén ezer banki dolgozó kereshet magának új melót, most éppen az Unicredit zárja be 30 fiókját. De máshonnan is érkeznek rossz hírek:

A Tigáz lakossági gázszolgáltatója viszont egyelőre marad, a Bosch pedig bővítene, ők elsősorban diplomás mérnököket keresnek.

Gyere haza fiatal! - hívja haza a kormány a külföldre költözött fiatal magyarokat. Akik viszont nem nagyon jönnek, eddig mindössze nyolcszázan érdeklődtek.

Pofánk leszakad

Fontos tanulmányt írtak magyar korrupciókutatók az intézményesült korrupcióról. Megmérték az állam reklámköltéseit, és azt látták, ahogy egyre több pénzről van szó, annál kisebb verseny mellett nyer egy fajsúlyos fideszes.

Fotó: CRCB & Kreatív számítás a MaKAB alapján

Ezek után nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a World Justice Project a jogrendről és az észlelt korrupcióról szóló rangsorában Magyarország a 102 vizsgált országból 37. lett. És megelőzte többek közt Ghána, Botswana, Chile, Uruguay és az Egyesült Arab Emírségek.

3 2
Fotó: Il Bacio di Stile

A könyvvizsgálók is hibáztak

Egy quaestoros határidő is lejárt a héten, június 5-ig adhatták be kárigényüket a kötvényesek. Quaestor-ügyben amúgy nagyon úgy tűnik, hogy nem titkolózhat már sokáig a külügy sem, ki kell adnia a különös pénzmentés részleteit.

És bár a botrányban bizonyos kereskedőházak is érintettek voltak, a bővítést ez nem érinti, a ciklus végére megnégyszereznék a kereskedőházak számát. A brókerbotrányban egyébként hibáztak a könyvvizsgálók is, állapította meg az NGM vizsgálata.

Ki ide belépsz

Ugyan az illegális bevándorlók sem magyarul nem tudnak, sem munkát vállalni - akik engedélyt kapnak, azok közül néhány ezren maradnak itt nálunk dolgozni évente - a kormány úgy gondolta, hogy a legjobb ötlet, ha arra költi a pénzünket, hogy magyar nyelvű plakátokon üzenget nekik, miszerint:

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját.

Némi ellentmondás a magyarok munkája témában, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint megfontolandó az illegális bevándorlók közmunkára fogása, és elképzelhető Magyarország déli határának lezárása is.

Azt amúgy a kormány is elismeri, hogy a bevándorlókérdés nem igazán jelentős probléma ma Magyarországon, a mostani kampányra szerintük azért van szükség, hogy ne is legyen az. 

 

Milyen szankció?

A héten írtunk arról is, hogy az orosz-szankciók ellenére virágzik az amerikai-orosz kereskedelem, miközben a korlátozások az európai cégek számára nagy problémákat okoznak, az amerikai-orosz árucsere 2014-ben 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel szemben az Európai Unió tagállamai és Oroszország közötti kereskedelem 9,7 százalékkal csökkent.

Görög-ügyben a héten annyi fejlemény történt, hogy a kormány értesítette a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy azt tervezi, összevonja a júniusban esedékes fizetési kötelezettségeit és egy összegben törleszt a hónap végén.

Szuper hír a végére a baromfitenyésztő Index-olvasóknak: Magyarország június 4-étől ismét szállíthat baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába és Japánba, Dél-Afrika feloldotta a madárinfluenza kitörése miatt fenntartott baromfiexport-tilalmat. Japán ugyanezt június elejére ígérte, valamint a vadhússzállítás feltételeinek megteremtéséről is folytak tárgyalások.