Kevesebb külföldi hitelezi a magyar államot

2015.06.08. 07:47

Az éves költségvetési hiány uniós transzferekkel csökkentett mértékének, vagyis 500 milliárd forintnak a 80 százalékát már megfinanszírozta a lakosság, nyilatkozta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfői számában megjelent interjúban Barcza György azt mondta, hogy az első fél évben jól teljesítettek a forintkötvények és kifejezetten jól a lakossági állampapírok, illetve a letelepedési kötvény és a prémium euró-államkötvény. Utóbbi kettőnél 60-70 százalékban teljesült már az éves terv május végéig.

Barcza György szerint az államadósság finanszírozása biztonságos, aminek következtében a kamatszint is alacsonyabb lesz. Ez pedig már a jövő évi költségvetés tervezetében is érvényesül, 75 milliárd forinttal kevesebb a tervezett kamatkiadás.

A vezérigazgató elmondta, május eleje óta a külföldiek által birtokolt kötvényállomány körülbelül 400 milliárd forinttal csökkent, ez az állománynak közel 10 százaléka. A kamatok ennek ellenére a 10 éves lejáraton 3,3-3,5 százalék körül, az ötéves lejáraton pedig 3 százalék körül maradtak - mondta.