Most indultak be a lakásvásárlók

2015.06.08. 07:36

2014-ben országos szinten az értékesített lakóingatlanok átlagára 1,7 százalékkal nőtt 2013-hoz képest. Bár a növekedés meglehetősen differenciált volt, vagyis elsősorban néhány megyére és Budapestre koncentrálódott, úgy tűnik, beindult a növekedés, írja a portfolio.hu.

Az adásvételek száma is jelentősen nőtt a tavalyi évben, amely folyamat 2015-ben is folytatódott. Január és május között 56 131 lakóingatlant értékesítettek, ami 52 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Duna House becslései szerint az első negyedéves számok alapján az idén akár a 140-150 ezret is elérheti a gazdát cserélő lakóingatlanok száma.

A főváros persze több tízezer forinttal megelőzi a legdrágább megyéket is: Budapesten átlagosan 229 ezer forintot kértek 2014-ben egy négyzetméternyi lakásért. Az ország legdrágább megyei jogú városa Sopron 203 ezer forintos átlagárral, míg a legolcsóbb Salgótarján, ahol mindössze 70 ezer forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért.

Az elmúlt években a lakás adásvételek száma erősen lecsökkent, így jelentős volt az elhalasztott vásárlások állománya. Azok azonban, akik eddig kivártak, és nem léptek vevőként a piacra, most a piac beindulását látva és a kedvező feltételeknek köszönhetően ismét megjelentek. A jelenlegi erős kereslettel a kínálat egyelőre nem tud lépést tartani.

A válság kirobbanása előtt, 2007-ben 1,9 hónapnyi átlagjövedelemért lehetett egy négyzetméternyi lakást megvásárolni. A lakásárak drasztikus csökkenése miatt ez az arány folyamatosan javult, és 2014-ben már csak 1,1 hónapnyi jövedelemre volt szükség egy lakás négyzetméterének megvásárlásához. Ez kevesebb, mint az utóbbi 14 évben bármikor.

A jegybanki alapkamat jelentős csökkenésen ment keresztül az elmúlt években, amivel párhuzamosan a lakáshitelek kamatai is számottevő mértékben lecsökkentek. Ennek köszönhetően, bár a hitelezés feltételei szigorodtak, a környezet mégis kedvez a lakásvásárlóknak, tavaly közel 60 százalékkal nőtt a lakáshitel-kihelyezés Magyarországon.

Komoly segítséget jelenthet a lakásvásárlóknak az új lakástámogatási rendszer. A korábbi szocpolt felváltó Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2015. július 1-jétől lesz igényelhető. Jelentős újítás, hogy ez már nemcsak új, de használt lakás vásárlására, illetve bővítéshez is elérhető lesz, ráadásul a korábbi, félszocpol gyakorlattal ellentétben az összeg nem feleződik, ugyanannyi jár majd használt lakásra, mint új otthon vásárlása vagy építése esetén.

2015. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank bevezette az úgynevezett adósságfék szabályt, melynek célja, hogy megakadályozza a háztartások túlzott eladósodását. Ennek értelmében forintalapú jelzáloghiteleknél a fedezet 80 százalékáig lehet hitelt felvenni, euró jelzáloghitelnél a hitelfedezeti mutató 50, egyéb deviza esetében 35 százalék lehet. Fontos, hogy az új szabályozás a jövedelemarányos törlesztőrészletekről is rendelkezik, 400 ezer forint havi igazolt, legális jövedelem alatt a törlesztés a jövedelem 50 százalékát, míg 400 ezer forint fölött a 60 százalékát nem haladhatja meg.