Brüsszel rászáll az adóelkerülőkre, Magyarország is célkeresztben

2015.06.09. 12:21

Brüsszel tizenöt EU-tagországtól, köztük Magyarországtól kért részletes adatokat a multikkal kötött kormányzati megállapodásokról, írta a Napi.hu Bloombergre hivatkozva.  Az új EB a novemberi megalakulása után kezdte meg a 2010 és 2013 közötti adószabályok felülvizsgálatát. Észtország és Lengyelország kivételével minden érintett ország együttműködik a bizottsággal.

Az EB mint európai versenyhatóság ultimátumot intézett Lengyelországhoz és Észtországhoz, amelyek vonakodnak információt szolgáltatni adómegállapodásaikról. A német kormány jelezte, hogy együttműködik az EB-vel a vizsgálatban, a francia, a lengyel és az olasz vezetés azonban nem kommentálja a kemény brüsszeli fellépést. Észtország határozottan elutasító, megtagadja a vállalti adózással kapcsolatos információk átadását, mert vitatja a bizottság adatkérésének jogi megalapozottságát.

Az elmúlt napokban további információkat kértek, hogy leássanak az ügy mélyebb rétegeibe. Így került fel Brüsszel radarképernyőjére az említett három nagy állam mellett Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország és Svédország is.

Az olyan adóoptimalizációkat akarják visszaszorítani, amelyekre az Apple Írországban, a Starbucks Hollandiában, illetve az Amazon.com és a Fiat Luxembourgban adott példát. Ezek lényege, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt ezekben az országokban számolják el máshol keletkezett bevételeiket, illetve profitjukat is.