OPEC: Hamar csökkenni fog a túlkínálat az olajpiacon

2015.06.10. 16:52

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) bízik benne, hogy már rövid távon mérséklődik a túlkínálat az olajpiacon. A következő negyedévekben növekedni fog a kereslet, a szervezeten kívüli országok termelésének növekedése lelassul, és így a túlkínálat csökken, áll az OPEC szerdán megjelent havi jelentésében.

A szervezet tavaly novemberi értekezletén úgy döntött: az olajárak összeomlása ellenére sem csökkenti a kitermelését, hogy visszaszorítsa a magasabb költséggel termelő OPEC-en kívüli országokat, főleg az amerikai palaolajat, és fenntartsa részesedését a világ olajpiacán. Ezen a politikán június eleji bécsi értekezletén sem változtatott a kartell, sőt, tovább növelte termelését. A jelentés szerint a szervezet termelése májusban napi 24 ezer hordóval emelkedett az iraki, az angolai és a szaúdi olajbányászat bővülésének következtében.

A termelés elérte a 30,98 millió hordót, 1 millió hordóval haladta meg az OPEC 30 millió hordós elméleti termelési plafonját, Szaúd-Arábia termelése pedig 10,33 millió hordóval történelmi rekordszintre emelkedett. A jelek szerint az OPEC stratégiája működik, a szervezet becslése szerint az OPEC-en kívüli termelők csak napi 680 ezer hordóval növelik a kínálatukat az idén, ez egyharmada a tavalyi növekménynek.