Lantos: Orbánnak semmi köze a MET-hez

2015.06.11. 16:23

Ilyen nemtelen támadásokra Lantos Csaba nem volt felkészülve. A MET svájci holdingcégének elnöki posztját is betöltő üzletember a portfolio.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy a MET célja, hogy nagyjából 1 milliárd euró értékű céggé nőjjön, büszkék lehetnénk rájuk.

Néhány mondat az interjúból:

  • A MET abszolút átlátható. Láttam, látom ennek a cégnek a felépülését és működését, ez egy színtiszta piaci alapon működő történet, amire őszintén büszkék lehetünk.
  • Szerintem az figyelemre méltó siker, hogy mindenféle nagyvállalati háttér nélkül, számottevő eszközparkkal nem rendelkező energiakereskedő cég jelentős, 400 millió euró értékű nemzetközi hitelmegállapodást tudott kötni öt európai nagybankkal. Ezzel lényegében a cég üzletmenetének szavaztak bizalmat.
  • Orbán Viktornak semmi köze ehhez a vállalathoz. Ismerem a politikai feltételezéseket, de ezek egyáltalán nem igazak, az elmúlt években a legkisebb jelét sem láttam annak, hogy akár a gyanú felmerülhessen.
  • A magyar kormány nem tett semmilyen gesztust a társaságnak, sőt a szabályozási változás egyik nagy vesztese éppen a MET volt. 
  • Az MVM menedzsmentje a lehető legjobb döntést hozta, közgazdasági és adófizetői szemmel is. Ez egy tiszta dolog volt, tehát szó sincs csűrés-csavarásról, kapacitásátadásról.
  • Az, hogy a társaság bármilyen olcsó orosz gázhoz hozzájutna, nem valós feltételezés.
  • A szabályozás irányát sajnos nem tudjuk. A társaság egyébként valóban arra fogad, hogy lesz egy új szabályozás, vagyis, arra tesz fel tétet, hogy a magyar kormány versenyképes szabályozást fog kialakítani.

A cég ügyeiről még tavaly év elején írtunk. Később a MET egy másik, róluk szóló cikk miatt beperelte az Indexet, ezt első fokon elvesztették.