Plakát, plakát, plakát, plakát, plakát

Ez történt a gazdaságban az év 22. hetében

2015.06.14. 18:26
Elfogadták a költségvetést, nem nagyon halad a brókerbotrány feltárása, és Pintér Sándor javaslata alapján még az eddiginél is sokkal kiszolgáltatottabbá tennék a közmunkásokat, miközben mindenki átfestett plakátokkal kel és fekszik. Közben a NAV és a letelepedési kötvényes cégek környékén is sok a kaotikus történés, de a gazdasági tárca legalább hazahozott egy magyar fiatalt Londonból. Ez történt a héten a gazdaságban.

Aki bezárkózik, vesztes lesz; Magyarország egy nyitott és befogadó hely, ráadásul itt él a tisztelet kultúrája: erről beszélt a héten Orbán Viktor arab bankároknak, miközben az országban már egy ideje zajlik a kormány idegengyűlölő plakátkampánya, meg a hozadéka, a totális plakátháború. 

11165246 10203256216645077 3804016416107231216 n

Miközben viszont a kormány a végletekig tolja a Magyarország szempontjából egyébként egyelőre eléggé elhanyagolható bevándorlókérdést, lassú mederben csorog egy csomó tényleg fontos ügy, amire valóban érdemes lenne odafigyelni: ilyen például, hogy a héten megszavazták a költségvetés módosításait, ami alapján több pénz megy stadionra, 1,3 milliárdból kutatják majd a nemzetstratégiát, és ami alapján még mindig nem kezdenek semmit az egyre színvonaltalanabbá váló oktatással és egészségüggyel.

Aztán ott van a másik lassan csordogáló ügy, amiről túl kevés szó van mostanában: a brókerbotrányok kapcsán a DK előállt azzal, hogy Polt Péter legfőbb ügyész ismeri azt az állítólagos listát, amelyet a Quaestort vezető Tarsoly Csaba vezetett azokról, akik pénzhez juthattak a cégcsoportjától. Tarsoly Csaba ügyvédje szerint ez a lista nem is létezik, és egyébként azt is elárulta, hogy Tarsoly Csabát hetek óta nem hallgatták ki a nyomozók, és a következő napokban sem fogják elővenni.

Szintén brókerbotrányos fejlemény, hogy nincs a Buda-Cash botrány vádlottjai között a cég alapítója, Pintér Zoltán, akiről korábban az derült, hogy alkoholproblémái egy időben nagyjából fogalma sem volt arról, hogy éppen mi történik a cégénél.

To the centre of the city where all roads meet, waiting for you

Július 1-jétől új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) a LÉT-et, közismertebb nevén szocpolt váltja, és tartalmaz néhány jelentős változást elődjéhez képest, amit itt foglaltunk össze. Az állami támogatás egyébként a növekvő keresleten keresztül jó eséllyel még feljebb tornássza majd a már egyébként is az ég felé igyekvő árakat. Azt mindenesetre nehéz elképzelni, hogy a lakáspiaci boomnak az lesz a vége, mint Berlinben, ahol nemrég elsőként maximálták az albérletek árát Németországon belül.

Az új szocpollal jól járókon kívül azért bőven voltak a hétnek nyertesei. Örülhetett például:

  • Az MNB-alelnök Balog Ádám, akiről azt írta a Figyelő, hogy jelenleg ő a legesélyesebb az állami tulajdonba került MKB vezetői pozíciójának elnyerésére.
  • Kocsis István, a Magyar Villamos Művek Zrt. 2005-2008 közötti vezérigazgatója, akit a Fővárosi Főügyészség 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt, de Kaposvári Törvényszék most felmentette. Mondjuk az ügyben azért született ítélet felfüggesztet börtönről is, szóval nem mindenki örülhetett annyira.
  • Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, aki arról számolt be a Heti Válasznak adott interjúban, hogy a cég egyre kevésbé pazarol, ráadásul úgy tűnik, hogy a MÁV saját gyártású vonataira már nyugati vevők is vannak.
  • De örülhetnek a játékgépes cégek is, akik Luxembourgig mentek a gépeiket a kocsmákból kitiltó kormányrendelet miatt: az Európai Bíróság a héten kimondta, hogy a rendelet ellentétes lehet az uniós joggal, de hogy tényleg így van-e, azt a magyar igazságszolgáltatásnak kell eldöntenie.

How does it feel, to treat me like you do

Közben az is kiderült, hogy mi értelme van Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslatának, amiben három hónapra kizárnák a közmunkából azt, aki úgy lett munkanélküli, hogy felmondott a munkahelyén vagy közös megegyezéssel távozott. A lényeg nagyjából annyi,hogy ha egy gazda idénymunkára embereket keres, akkor elég, ha szól az önkormányzatnak, hogy küldjenek ki neki közmunkásokat, akiket a polgármester kiválaszt, majd "egyszerűsített foglalkoztatás" keretében átpasszol neki annyi embert, amennyit kér.

Ez a gazdának jó, mert nem kell bajlódnia a munkáskereséssel és csak 500 forint közterhet kell fizetnie. Akinek esetleg nem tetszik, hogy kiközvetítették egy gazdához epret szedni, az ne akarjon már rögtön felmondani, mert akkor nem kap segélyt meg nem lesz nagyon lehetősége mást csinálni, hiszen a közmunkaprogramból kiesik három hónapra.

A közmunkásokon kívül egyébként a hét másik nagy bukója a Szentkirályi Ásványvíz, amiért több tízezer palack ásványvizet kellett visszavonniuk, de az Uber sem járt túl jól: pár hete egy csomó utasnak túlszámlázott a rendszerük, de az Indexnek azt mondták, hogy már dolgoznak a pénzt visszaküldésén, és a rendszer javításán.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rosszabb hetet zárt, mint egy héttel korábban: a legfontosabb papírok közül a Molnak, a Richternek és a Magyar Telekomnak is csökkent az értéke.

   22. heti záró 21. heti záró
BUX 21 879 22 326
OTP 5440 5385
Mol 14 525 14 960
Richter 4352 4550
Magyar Telekom 413 428

How soon is now?

Közben több notóriusan zűrös ügyről is újabb részletek derültek ki a héten: eredetileg például úgy volt, hogy egy törvénymódosítás miatt Orbán Viktor Varga Mihályra tolhatta volna rá a NAV-elnök, Vida Ildikó kirúgásával együtt járó balhét, de aztán a törvényalkotási bizottság Gulyás Gergely elnök javaslatára házszabályellenesnek minősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium módosító javaslatát, szóval most megint patthelyzet van a NAV-elnök kirúgásának ügyében.

Közben persze a NAV teszi a dolgát, a héten például lezárult az átfogó romkocsma-vizsgálatuk, amiben tavaly augusztustól 10 hónapig folyamatosan figyelték a budapesti szórakozóhelyeket. Összesen 270 millió forint bírságot osztottak ki és 29 üzletet zártak be, jellemzően 12 napra, és minden harmadik helyen találtak valami szabálytalanságot.

A másik visszatérően kaotikus ügy pedig a letelepedési kötvényeké: itt az derült ki, hogy a közvetítőcégekhez csak tavaly 50 milliárd forint folyhatott be, amelyért cserébe 172 milliárd forint névértékű magyar állampapírt értékesítettek. A letelepedési konstrukcióról korábban itt és itt írtunk hosszabban. Lényege, hogy az unión kívüli befektetők, akik legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak.

A cégekről még az derült ki a héten, hogy adóhatósági zűrök, értelmezhetetlen tevékenységválasztások és fura cégképződmények jellemzik a politikailag kényes, de rendkívül jó pénzt hozó piacot. Ha nagyon fura cégekről akar olvasni, amik közül az egyiknek nemrég még szerepelt a tevékenységei között a "jegybanki" funkció, azt ide kattintva teheti meg.

Stop me if you think you've heard this one before

Görög-ügyben annyi újdonság volt a héten, hogy az Európai Bizottság először bejelentette, hogy nem elégedett a görög reformtervekkel, aztán hogy a hitelezők tovább nyomatékosítsák az elegedetlenségüket, az IMF tárgyalóbizottsága csütörtökön hazautazott Washingtonba. Ebben a hónapban június 18-án találkoznak utoljára az euróövezeti pénzügyminiszterek, akik hivatalosan dönthetnek az ügyben.

Közben nemcsak az IMF utazott haza, ugyanis pénteken Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogadta a székesfehérvári Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. Sie Gábort, aki Londonból utazott haza a kormány Gyere haza, fiatal! programjának keretében. Ez egyébként egy 100 milliós program, amivel eddig 50 angliai magyar fiatal hazatérését sikerült elintézni. Ez a tárca szerint egyébként több lesz, de az biztos hogy kemény munkát kell majd végezniük, mert a 350 ezer kinn dolgozó magyarhoz képest ez a szám eddig nem túl sok, ráadásul úgy tűnik egyelőre a fiatalok jobban érdeklik a 10 szakma, amivel jobban kereshet Németországban jellegű listák, mint a hazatérés.

Everyday is like sunday

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos változtatás derült ki a héten: az NGM megváltoztatta a kereskedelemben kötelező szakképesítések rendjét, így egyes termékek eladásakor zárva tartási időszakban nem szükséges szakképzettség a pult mögé álló segítő családtagnak, vagy a tulajdonosnak. Ez a kivételezés kizárólag a zárva tartási időszakban, vasárnap, munkaszüneti nap és éjszaka igaz, amikor csak a tulajdonos, vagy a segítő családtag állhat a pult mögé.

A héten összeszedtük, hogy a dolgozók életében milyen irányú változást hozot a zárva tartás: ebből az derült ki, hogy sok boltos örül, hogy van egy fix szabadnapja, másoknak jobban hiányzik a vasárnapi pótlék, mint a családi ebéd, a diákokkal pedig igazán kicseszett a kormány és a KDNP boltbezárós törvénye. Azt is megnéztük, hogy mi a helyzet mostanában a kereskedelmi szektor háza táján. Melyik lánc a legnagyobb? Hova járunk a legtöbbet? Miért tűnt el ezer kisbolt? Ide kattintva elolvashatja.

És persze azt se érdemes kihagyni múlt hétről, hogy: