Matolcsyék alapítványai tízmilliárdos értékben veszik a magyar állampapírt

2015.06.15. 07:49

Nem sok olyan nonprofit szervezet lehet hazánkban, amely képes lenne tízmilliárdos összegben magyar lakossági állampapírt vásárolni. A Magyar Nemzeti Bank alapítványai azonban köztük vannak, derítette ki az mfor.hu. A dolog egyébként azért is kényes, mert a monetáris finanszírozást, vagyis amikor az állam lényegében magát hitelezi, tiltja az Európai Központi Bank.

Ahogy azt múlt heti jelentésében az ÁKK is megjegyzi, a Bónusz Magyar Állampapírok állománya 38,2 milliárd forinttal emelkedett, és a "növekedés nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető." Hogy pontosan mely egyesületeknek, alapítványoknak lköszönhető, arról az ÁKK-nak nincs információja, a forgalmazók nem szolgáltatnak egyedi adatot.

A mfor.hu azonban az adósságkezelő által közölt számokat összevetette a MNB által publikált nonprofit szervezeteknél lévő állampapír-állományok havi tranzakcióból eredő változásaival, és arra jutott, hogy a két görbe kisebb nagyobb különbségekkel, de együtt mozog.

A rendelkezésre álló 2014-es beszámolók alapján a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae egyaránt rendelkezik befektetett pénzügyi eszközökkel, ez esetben Bónusz Magyar Államkötvénnyel. A három alapítvány összesen 57,15 milliárd forintnyi BMÁK-kal rendelkezik, ami a tavaly év végi 372 milliárdosra kalkulált állomány 15 százalékát tette ki.