Ágnes
-1 °C
2 °C

270 milliárdot utaltak haza a Németországban dolgozó magyarok

2015.06.15. 21:53

A Németországban dolgozó bevándorlók tavaly összesen 14 milliárd dollárt, ebből közel egymilliárdot Magyarországra küldtek haza a családjaiknak egy jelentés szerint, amelyet a Nemzetközi Alap a Mezőgazdasági Fejlődésért (IFAD) publikált hétfőn, írja a The Local német kiadása

Ezzel Németország Európa élvonalába került a hazautalt pénzeket tekintve. A jelentés szerint ezek az összegek többnyire alapvető szükségleteket (ételt, ruhát, lakhatást, gyógyszereket, oktatást) fedeznek az otthon maradt családtagok számára, és gyakran a családok jövedelmének akár a felét is kiteszik. 

A hazautalt pénzek alapján kialakult rangsorban Németországot csak Oroszország és az Egyesült Királyság előzi meg, előbbi 20,6 milliárddal, utóbbi 17,1 milliárddal. A top három után következik Franciaország (10,5 milliárd) és Olaszország (10,4 milliárd).

Németország esetében különlegesség, hogy innen küldték a legtöbb pénzt más európai országokba, a legtöbbet Lengyelországba (2328 millió dollárt), utána Magyarországra (969 milliót, azaz majdnem 270 milliárd forintot), és Csehországba (720 milliót). Furcsa módon Törökországba csak 544 millió eurót küldtek haza, bár ez kitette a Törökországba küldött összes pénz 48 százalékát. Az összegek egyébként folyamatosan növekednek, a török példánál maradva egy évtizeddel ezelőtt még csak 7 millió érkezett Németországból évente. 

A jelentés ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy bár ezek az összegek nagynak tűnnek, ez mégsem jelentős tőkekiáramlás: ez a 14 milliárd a német GDP-nek csak 0,38 százalékát teszi ki, és a többi ország esetében is hasonlóak az arányok. Egész Európát nézve összesen majdnem 110 milliárd dollárt küldtek haza a migránsok, ami körülbelül 150 millió ember boldogulását segítette világszerte.  A pénz harmada maradt Európán belül, Lengyelország, Ukrajna és Románia jártak a legjobban. Egy bevándorló egyébként átlagosan 1500 és 3200 dollár közötti összeget küld egy év alatt.

Az utalások tranzakciós díjából a bankok is jócskán profitálnak (évente nagyjából 2,5 milliárd dollárt), a jelentés arra is kitért, hogy az ilyen utalásoknál szerintük csökkenteni kellene a terhelést, mivel ezeket a pénzek sok esetben a célzott családok legalapvetőbb szükségleteinek fedezéséhez kellenek.