A kormány elé kerülhet a taxisrendelet

2015.06.16. 07:32

Várhatóan szerdán a kormány elé kerül a taxisrendelet, amelynek az elkészülését először februárra, majd áprilisra ígérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) - értesült a Világgazdaság. A lap szerint arra nincs biztosíték, hogy a kabinet el is fogadja rendeletet.

A taxisofőrök ettől függetlenül még tüntetni fognak kedden délután Budapesten az Alkotmány utcában a rendelet elfogadásáért, amivel azt szeretnék elérni, hogy az utóbbi években megjelent mobilalkalmazáson keresztül futó közösségi szolgáltatásokra, tehát az Uberre, a Wundercarra, és a Blablacarra is ugyanaz a szabályozás vonatkozzon, mint rájuk. Horvát Csaba, az RT5 Taxi Holding Kft. ügyvezetője azt mondta a lapnak, 400-500 taxisra számít.

Az NFM-et és a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) is megkerestük azzal kapcsolatban, hogy mikorra lesz kész a rendelet, és hogy milyen sorsot szánnak az Ubernek és a Wundercarnak, de az NFM-től nem érkezett válasz, az NGM-nél pedig csak annyit árultak el, hogy készül a rendelet, és hogy az uberező sofőröknek addig is be kell tartaniuk az adózásra vonatkozó szabályokat.

Az Uber körüli szabályozási zűrökről és nemzetközi példákról, ahol így vagy úgy, de rendezték a helyzetet, itt írtunk. Az Uber közép-kelet-európai regionális menedzserével készített interjúnkat itt olvashatja.