Piroska
-11 °C
-2 °C

Kirúgták az MVM-vezért

2015.06.17. 15:55

Felmondtak Baji Csabának. Az MVM Simicska Lajoshoz köthető elnök-vezérigazgatóját emailben menesztették, tudta meg a HVG. A lap úgy tudja, hogy Bajit Csiba Péter válthatja, aki korábban a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója volt.

Baji Csaba menesztését egyébként már hónapok óta biztosra vették a piacon, és nem azért, mert az MVM az előző évi 32 milliárd forintos adózott eredmény után tavaly csaknem 8 milliárdos veszteséget hozott össze, hanem mert Simicska Lajoshoz közelálló vezetőként tartották számon.

A Fidesz-kormány és az MVM vezetőinek kapcsolata eleinte jól működött, később azonban, miután a gázipari tevékenységet is az állami cégre erőltették, a viszony megromlott és a cég költségvetése is szűkösebbé vált. 2012-ben még 74 milliárdos eredménnyel sikerült az előző vezetés alatti 61 milliárdos csúcsot is megdönteni, 2013-ra már csak 32 milliárd forint hasznot tudott elkönyvelni.

Szerda este az MVM közleményében azt írta, hogy "vezető tisztségviselőkről minden esetben kizárólag az MVM Zrt. közgyűlése dönt". A közlemény szerint az MVM Zrt. következő közgyűlését 2015. június 29-re hívták össze. Annak két napirendi pontja közül az egyik "Igazgatóság tagjainak/vezető állású munkavállaló(k) jogviszonyának megszüntetése, jogviszony létesítése, díjazás megállapítása, döntés személyi kérdésekben".