Zoltán
-4 °C
9 °C

Felhúzta a kormány a dohánygyártókat

2015.06.18. 11:12

Eléggé felháborított a kormány a világ legnagyobb dohánygyártóiból rögtön hármat is: a Philip Morris, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco közös közleményben tiltakozik az ellen, hogy

a kormány a British American Tobaccóból (BAT) és a Continental-csoporthoz tartozó Tabán Trafikból csinált nemzeti trafikellátót. 

Tette mindezt nyilvános pályázat nélkül, a nyilvánosság teljes kizárásával. A közlemény szerint, amit a Népszabadság idéz, ez a lépés ellentétes az uniós joggal, ugyanis az ilyen fajta diszkrimináció a három cég szerint illegális állami támogatásnak minősül. A lépéssel szerintük a kormány kivételez azokkal a cégekkel, amelyek Magyarországon gyártják a termékeiket.

A két vállalat, amit a kormány kiválasztott, 2015 november elsejétől kizárólagos ellátója a 6300 magyarországi trafiknak, a kiszorulók legfeljebb javaslatot tehetnek a trafikoknak, hogy vegyék a termékeiket, de eladni már csak a trafikellátóknak adhatnak el. Ráadásul a kormány arra kényszerítené a buliból kimaradt cégeket, hogy a termékeik értékesítésével, árképzésével és készletállománnyal kapcsolatos infókat adja át a kiválasztott konkurenseknek. 

A Philip Morris, a JTI és az Imperial nemcsak azon háborodott fel, hogy őket kizárták a nagykereskedelemből, hanem azon is, hogy a közlemény szerint a nyertesek nevetségesen keveset, csak 600 millió forintot fizetnek az államnak a nagykereskedelmi koncesszióért, miközben várhatóan 5-10 milliárd forint hasznot hoz majd nekik a trafikellátás. A koncessziós díjat amúgy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint fokozatosan vezetik be, idén még csak 10, jövőre pedig 100 millió forintot kell majd fizetni, utána pedig évente 100 millióval emelkedik az összeg 5 éven át. 

A  a trafikellátóra azért van szükség, mert így "a trafikosok rugalmasabban, egyenlő feltételek mellett szerezhetik be a számukra ideális mennyiségű és összetételű árukészletet, szükség esetén könnyen utánrendelhetnek."