Béla
12 °C
27 °C

Béna pénzmosókat fogott a NAV

2015.06.19. 09:06

Nem néztek elé gengszterfilmet annak a cégnek a vezetői, aminek a vizsgálatával most közleményben büszkélkedik a NAV: nem sikerült ugyanis megérteniük, hogy a pénzmosás lényege pont az, hogy ne tűnjön fel, mennyi pénzt keresel illegálisan. A cég egymillió eurós illegális bevételt akart külföldre menteni, miközben az adóbevallása szerint alig volt valami bevétele. A könyvelésében és adóbevallásában szereplő számok között is találtak félmilliárd forint eltérést, de a feketekereskedelemből származó bevételek nagy része persze egyikben sem jelent meg.

A cég ügyvezetője megpróbálta hátráltatni a vizsgálatot azzal, hogy az idézésre nem ment el, és nem adta át a kért iratokat, de nem sokra ment ezzel, a NAV 300 millió forintig zárolta a kft. bankszámláit, nehogy ki tudják menekíteni a pénzt az országból.

Nem ez az első ilyen eset a NAV-nál, idén az alá tartozó Pénzmosás Ellenes Információs Iroda kezdeményezésére már több mint húsz társaságot ellenőriztek, amelyeknek a számláira 100 milliós nagyságrendben érkeztek befizetések, amit igyekeztek külföldre továbbutalni. Az ilyen ügyek miatt 2015-ben eddig már legalább 4,4 milliárd forint adótól esett el az állam.