László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétfőn kiderülhet az évek óta rejtegetett gáztitok

2015.06.19. 12:56

Az MSZP hétfőn a honlapján hozza nyilvánosságra a gázkereskedelemmel kapcsolatos információkat, jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteki, MVM előtt tartott sajtótájékoztatóján, miután megkapta a Magyar Villamos Művektől kiperelt dokumentumokat.

Nem mindent kaptak meg?

A politikus még márciusban nyert jogerősen pert abban a közérdekű adatigénylési ügyben, amelyben a bíróság arra kötelezte az MVM-et, hogy adja ki az utóbbi években kötött összes gázszerződését. Tóth Bertalan most elmondta: a jogerős ítéletet után számos dokumentumot kapott, de az iratok többszöri felszólítás ellenére sem teljes körűek.

D KOS20101014017
Fotó: Koszticsák Szilárd
Ezért ismételten felszólította az MVM-et, hogy adja ki a maradék szerződéseket. Ha ez nem történik meg, büntető feljelentést tesz közérdekű adattal való visszaélés miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a köztulajdonban lévő MVM-cég a tárgyalásokon azzal próbálta megtagadni a kért adatok nyilvánosságra hozását, hogy azok üzleti titkok, és nem közérdekű adatok, ők eleve nem is minősülnek közfeladatot ellátó szervnek.

Ezt az érvelést azonban a bíróság nem fogadta el, és erre nem csak egy tavalyi alkotmánybírósági határozat adott okot. Hanem az is, hogy korábban maga az MVM Partner is úgy hivatkozott a MET-tel kötött szerződéseire, mint amivel ők az állami vagyont növelték, és hozzájárultak a gáz- és áramárak csökkenéséhez. Ezek pedig értelemszerűen közérdekű, nem pedig üzleti célú dolgok.

Arról már nem is beszélve, hogy ők a kifogásolt MET-es ügyletnél a minisztertől eleve a távhősök megsegítése érdekében kapták a gázt, ezt nehéz lenne nem közfeladatnak tekinteni. Az MVM Partner a perben nem tudta bizonyítani azt sem, hogy versenypiaci stratégiájuk szempontjából aránytalanul nagy kárt okozna az adatok nyilvánosságra kerülése.

Mi ez az egész?

A kiszivárgott szerződésekről elsőként az Index számolt be még 2014 elején. Cikkünkben megírtuk: a fejlesztési miniszter az MVM Partnernek versenyen kívül hozzáférést adott a nyugati irányú gázvezetékhez, hogy a relatíve olcsóbb gázból segítsék a távhős cégeket, a gáz azonban végül ennél kacskaringósabb utat járt be.

A MET Holding svájci cégétől szerezték be a gázt, amit aztán a magyarországi MET-nek adtak el, amely aztán kedvére kereskedhetett vele. És az üzlet éveken keresztül folytatódott, dacára annak, hogy közben egyébként már önmagában a verseny nélküli kapacitásszerzés miatt is kötelezettségszegési eljárás indult az ország ellen.

A MET-ről idővel aztán először kiderült, a tulajdonosok között jelen van az OTP-vezér Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel is barátságban lévő Garancsi István. Később pedig az is, hogy rajtuk kívül tulajdonos Ilya Trubnikov, orosz-kanadai üzletember, és Lakatos Benjámin is. Utóbbi a MET egyik menedzsere is egyben.

Utólag a cégek azzal védekeztek, hogy az MVM Partnert a miniszter egy olyan időszakban bízta meg a nagy gázügylettel, amikor az állami cég még nem volt felkészülve a feladatra, és ha maga próbál kereskedni a gázzal a piacon, nagyot bukhatott volna rajta. Ezért adták inkább át az államtól kapott kapacitást a MET-nek, mint nemzetközileg is erős, jó kapcsolatokkal rendelkező profi kereskedőnek.

Sok a kérdés

Az ügyben azonban továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés:

  • A miniszter miért tessékelte előre verseny nélkül az állami céget a távhősök megsegítésének ürügyével, ha már a megbízás pillanatában tudható volt, hogy az állami MVM önállóan nem fogja tudni végrehajtani a feladatot, sőt, gondot okoz neki a nagy gázmennyiség.
  • Vagy már eleve azzal számoltak, hogy az MVM Partner az államtól kapott gáz átadaja majd másnak?
  • Állítólag majdnem az E.Onnak adták, nem a MET-nek, mi történt pontosan? Miért nem nyilvános tenderen kerestek vevőt, ha már ideáig jutott a dolog?
  • Miért pont a MET svájci cégétől vásároltak?
  • Tudta-e a miniszter, hogy a gáz egy offshore cégnél landol, amelynek valódi tulajdonosait az eladó állami fél még csak nem is ismerte?
  • A rendszert miért tartották fenn évekig? Milyen áron, milyen feltételekkel vásárolt az MVM a MET svájci cégétől, és milyen feltételekkel adta tovább a gázt a magyar MET-nek?

Mindezekről talán hétfőn többet megtudhatunk. A korábban gázkereskedőként tevékenykedő MET az utóbbi egy évben egyébként egyre aktívabb a magyar energiapiacon, és több új területre is belépett. Megvásárolták az egyik legnagyobb gázos erőművet, beszálltak a villamosenergia-kiskereskedelembe, bejelentették, hogy megveszik a GDF Suez szabadpiaci gázportfolióját, és érdeklődnek további felvásárlások iránt is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!