Visszadobták a görög reformjavaslatot

2015.06.24. 14:50 Módosítva: 2015.06.29. 09:39

Beintettek a görög kormánynak az európai hitelezők, akik visszadobták a legutóbbi görög reformjavaslatot, így most megint kétséges, hogy eredményesek lesznek-e a tárgyalások a görög adósságról. A hitelezőknek állítólag a görögök nyugdíjreform-javaslata nem tetszett eléggé, helyette egy olyan csomagot erőltetnének a görög kormányra, amit az meg három utasított el.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerint azért is furcsa, hogy az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap nem fogadja el a legutóbbi javaslatukat (amiről részletesen itt írtunk), mert amikor Portugália, Írország vagy Spanyolország akart ilyen reformokat hozni, azzal ugyanezeknek a hitelezőknek nem volt semmi baja. Ciprasz ebből a Twitteren azt szűrte le, hogy a hitelezők „vagy nem érdekeltek a megállapodásban, vagy speciális érdekeket támogatnak”.

A Bloomberg úgy tudja, a hitelezőknek az nem tetszik, hogy a görög javaslat túlságosan az adóemelésekre támaszkodik, de az állam méretéből nem vág eleget vissza. A közel 8 milliárd eurós megtakarítási csomagnak, amit most a görögök ajánlanak, 92 százaléka új állami bevételekből jönne, az IMF szerint viszont a túl sok adóztatás visszafogja a növekedést.

Hogy mi lesz ez után, azt még nem tudni pontosan, Jeroem Dijsselbloem, az eurócsoport vezetője csak annyit mondott, hogy még sok munka vár a testületre a görög megállapodáshoz, "nem tartunk még ott".