Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 13:00-ig a szavazásra jogosultak 24.01%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP

Előzetes letartóztatásban az uniós pénzeket lenyúló bűnbanda három tagja

2015.06.25. 11:20

A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő ügyben a Fővárosi Főügyészség a napokban három gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta, amelynek a bíróság helyt adott. Az ügynek jelenleg 23 gyanúsítottja van – írja a Napi.hu a főügyészség közlésére hivatkozva.

A kiadott közlemény szerint a rendelkezésre álló adatok szerint a bűnszervezet tagjai az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott - azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kezelt - egységes területalapú támogatások jogosulatlan megszerzése céljából, további bűntársak bevonásával 2011-2013. évben kamu támogatási kérelmeket nyújtottak be, és ezzel a jelenlegi adatok szerint több száz millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozást végző Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a fenti bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eddig 23 gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben. A Fővárosi Főügyészség közülük a napokban kihallgatott három újabb gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, és azzal egyezően - a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt - mindhárom gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte. A végzések a gyanúsítottak és a védők fellebbezése miatt nem jogerősek.

Az ügyben két további gyanúsított jelenleg házi őrizetben van, a Fővárosi Főügyészség azonban fellebbezett az előzetes letartóztatásuk elrendelése érdekében, mert a főügyészség álláspontja szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés feltételei velük szemben is fennállnak. A Fővárosi Főügyészség egy hónappal ezelőtt egy hasonló ügyben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 84 személlyel szemben emelt vádat uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!