2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Országos blokádba kezdtek a francia taxisok

2015.06.25. 11:58 Módosítva: 2015.06.25. 11:58

Határozatlan idejű blokádba kezdtek csütörtökön a francia taxisok valamennyi szakszervezet felhívására: országszerte lezárták a repülőtérre vezető utakat és a nagyvárosok legfőbb kereszteződéseit. A taxisok az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás ellen tiltakoznak, amelyet az év eleji betiltás ellenére egyre többen vesznek igénybe, írja az MTI.

Már kora reggel több száz taxi sorakozott fel a párizsi Roissy-Charles-De-Gaulle repülőtérre vezető utakon, és mindhárom terminál felé akadályozták a forgalmat. Párizsban a pályaudvarok felé vezető nagyobb útvonalakat is blokkolták.

A rendőrség a párizsi körgyűrűn könnygázt is bevetett, hogy az egyik legforgalmasabb, nyugati kivezető utat felszabadítsa. A környéken petárdák is robbantak, a dühös taxisok szemeteseket borogattak fel. Ugyanitt az egyik sofőr kocsija kerekeit leszerelte és azokat a sztrájkolók a rohamrendőrök elé dobták, hogy akadályozzák a beavatkozást.

Toulouse-ban mintegy negyven taxi sorakozott fel a pályaudvar előtt és százan igyekeztek a repülőtérre vezető úton. Marseille-ben is a repülőteret, a pályaudvart és az autópályára vezető egyik alagutat torlaszolták el a taxisok. A szolgáltatás Franciaországban 2014 február óta elérhető, de januárban betiltották. 

Az alkalmazás ellen nemrég Budapesten is tiltakoztak a taxisok. Az Uber körüli szabályozási zűrökről és nemzetközi példákról, ahol így vagy úgy, de rendezték a helyzetet,  itt írtunk . Az Uber közép-kelet-európai regionális menedzserével készített interjúnkat  itt olvashatja .