Nem nyitnak ki a héten a görög bankok

2015.06.28. 19:23 Módosítva: 2015.06.29. 09:42

Nem nyitnak ki a hétfőn a görög bankok, írta a Bloomberg a Piraeus Bank vezetőjét idézve. Így szeretnék megakadályozni a pánikszerű pénzkivonást.

A bankok egy hétig zárva lesznek, vagyis legközelebb július 6-án nyithatnak ki. A kormány egyúttal arról is határozott az ülés többi részvevőjével, hogy a görög tőzsde is zárva lesz majd hétfőn.

60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre. A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.

Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium, de az AP hírügynökség úgy értesült, hogy azokra korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni az automatákból. Ennek elsődleges haszonélvezői a Görögországba látogató turisták, valamint a vendéglátás. Vasárnap sok aggódó külföldi turista ugyanis a görögökkel együtt állt sorba a pénzkiadó automatákhoz, attól tartva, hogy a korlátozások rájuk is vonatkoznak majd.

Az Index riporterei Thesszalonikiból azt jelentették, hogy több helyen sorok vannak a bankautomatáknál. A kormány ugyan közleményben nyugtatott, és a védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy hétfőn is kinyitnak a bankok és lesz az ATM-ekben pénz, már érezni lehetett a bizonytalanságot az utcákon, a nyilatkozó Anthimos Thomopoulos pedig most a bankok bezárásáról beszélt.

Az OTP Bank pénteken óva intette ügyfeleit a görög utalástól, mint írták:

Pénzügyi elemzők nem zárják ki Görögország pénzügyi csődjét és akár az ország euróövezetből való kikerülését sem.

Olvasónk ugyancsak Thesszalonikiból kisebb EU-ellenes tüntetésről számolt be, Athénba érkezett tudósítóink szerint pedig a fővárosban is érezhető a magasabb rendőri készültség.

Szombaton Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöke bejelentette, hogy július 5-én népszavazást rendeznek a mentőhitelprogrammal kapcsolatos hitelezői javaslatokról. Aztán egy nappal később azt is mondta, hogy a görögöket az elutasításra buzdítaná.

Közben megállapodás nélkül zárult az euróövezeti pénzügyminiszterek rendkívüli találkozója, az eurócsoport elutasította a görög kormány kérését, hogy a július 5-i népszavazásig hosszabbítsák meg a mentőprogramot.

Vasárnap az Európai Központi Bank kormányzótanácsa rendkívüli tanácskozást tartott. Az EKB végül úgy döntött, hogy szinten tartja a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. Ezzel időt hagyva a kialakult helyzet rendezésére.  • Hírek
  • Hírek