Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erre a listára mondtak nemet a görögök

2015.06.29. 08:45 Módosítva: 2015.06.29. 09:42

Közzétették azoknak az intézkedéseknek a listáját, amelyet az EB, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF javasolt Görögországnak a tárgyalások legutolsó körében – írja a Hvg.hu. Az EB szerint azonban sem a listán szereplő lépéseket, sem egy átfogó megállapodás körvonalait sem sikerült elfogadni, mert a görögök péntek este egyoldalúan félbeszakították a folyamatot.

A dokumentum 10 pontban foglalta össze a szükséges lépéseket:

  1. Kiegészítő költségvetés 2015-re és középtávú költségvetési stratégia 2016–19-re, amely más mellett áfareformot, nyugdíjreformot és a közszféra átalakítását tartalmazza. A stratégia költségvetési többletet célzott volna meg, amelynek értéke idén a GDP egy százaléka lett volna, 2016-ban két százalék, 2017-ben 3 százalék, 2018-ban pedig 3,5 százalék.
  2. Egységes, 23 százalékos áfakulcs bevezetése július 1-től (13 százalékos kulcs az alapvető élelmiszerekre, energiára, szállodákra, 6 százalékos kulcs a gyógyszerekre), amely a GDP egy százalékával növelte volna a bevételeket évente. A megemelt áfaszintet leghamarabb 2016 végén lehetett volna megváltoztatni, ha teljesülnek bizonyos feltételek.
  3. Pénzügyi, költségvetési reformok, többek között a társasági adó 26-ról 28 százalékra emelése, katonai kiadások plafonjának csökkentése, tévéreklámadó bevezetése, az szja-szabályok szigorítása, a luxusadó 10-ről 13 százalékra emelése és kiterjesztése, például a 10 méteresnél nagyobb hobbihajókra.
  4. Nyugdíjreform, kedvezmények eltörlése vagy szigorítása, amely idén a GDP 0,25-0,5 százalékával, jövőre a GDP egy százalékával növelte volna a bevételeket.
  5. Államigazgatási kiadások csökkentése,
  6. korrupció elleni harc,adószabályozás és adóhatóság reformja,
  7. a pénzügyi szektor
  8. és a munkaerőpiac átalakítása.
  9.  Piaci liberalizáció, például a gáz- és árampiacon, egyes szállítási és turisztikai szolgáltatások piacán és a kompközlekedésben.
  10. Privatizáció, például a pireuszi és thesszaloniki kikötők, regionális repterek vagy az Admie villamos-energetikai cég eladása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!