Görög válság: a nyaralásunk nincs veszélyben

2015.06.30. 08:47 Módosítva: 2015.06.30. 08:48

Ha egy kicsit is szeretitek ezt az országot és szimpatizáltok a görögökkel, az ide tervezett nyaralást ne mondjátok le! Gyertek, gyertek, gyertek! Ezzel is segíthetitek az országot, az embereket! Az itt élők nagyrészt a turizmusból élnek! Ne bénítsuk le még ezt is! Semmi problémátok nem lesz, csodálatos nyaralásban lesz részetek! Legyen készpénz nálatok, mert nem tudni meddig lesznek zárva a bankok, de higgyétek el, minden rendben lesz!

- ezekkel a mondatokkal biztatja az utazókat az egyik fórumon egy 14 éve Görögországban élő magyar a kiutazásra. 

A legtöbb magyar ugyanis idén is Görögországba megy szervezett keretek közt nyaralni, és Görögországnak az egyébként is nagyon nehéz helyzetben az egyik legnagyobb érvágás most az lenne, ha tömegesen fordulnának el az országtól a tengerpartra vágyó tömegek. De azért mindenképpen érdemes végigvenni, hogy mire számíthatunk turistaként az országban. 

Nem kell a balhé

Alapesetben a magyarok a tengerpartot keresik. Krétán, Korfun, Rodoszon, Zakinthoszon, Kefalóniában és Karpathosz mellett futhatunk majd magyarokba még, de az észak-görög tengerpartok is sokunkat csábítják (például Sarti), szóval gyakorlatilag mindenhova megyünk, ahol fürödni lehet.

Ezért azzal a szélsőséges esettel most nem számolunk, hogy ha valaki pont a tüntetések központjának számító athéni Syntagma téren akar direkt katasztrófaturistáskodni, esetleg a radikális barátaival rendőröket dobálni és autókat gyújtogatni.

De úgy általában a nagyvárosok tüntéseit turistaként egyébként is praktikusabb lehet távolról figyelni, pláne, ha nem is értjük, hogy épp miről van szó. És bár nemrég még robbantgattak, rálőttek a kormánypárt székházára, szóval tudnak durvulni a helyiek, ha akarnak, összességében az a helyzet, hogy ha nincs totális csőd, akkor elég kevéssé valószínű, hogy ilyesmibe botlunk.

Sok pénzt vigyünk, de ne legyen nálunk

A legégetőbb kérdés, hogy mivel lehet majd fizetni, ha zárva vannak a bankok? Ettől nem kell nagyon megijedni, biztosan lehet kártyával is néhány helyen, hiszen a számlavezető anyabankunk hamar átutalja az összeget. Annyi probléma lehet, hogy mivel görögök viszont egyáltalán nem vagy csak nagyon korlátozottan fognak tudni pénzhez jutni, ezért sokan fogják erőltetni a készpénzes fizetést. Ezért érdemes a teljes nyaralás szükségletét készpénzben is elvinni, biztos, ami biztos.

Az ATM-ekben nem biztos, hogy lesz pénz, így lehet: nem sokra megyünk azzal, hogy a külföldiekre még nem érvényes a görögre vonatkozó készpénzfelvételi korlátozás.

A sok készpénz hurcolásával viszont van egy baj: az utazási biztosítások nem terjednek ki jelentősebb készpénzcsomagokra, ezért jobb, ha valami rögzített szállodai széfben tartjuk a pénzt, és egyszerre sosincs nálunk sok. Már csak azért is, mert a sok készpénzes turista a lopásban, rablásban érdekelt bűnözők termelékenységét is segíti. A sok készpénz ellenére pedig Görögországban is érdemes lesz felkészülni a magyar kisboltok jellegzetességére, hogy kevésbé fognak tudni visszaadni nagy címletből, ezért egy százeurós helyett jobb lehet húsz öteurós.

Ha eurót viszünk, akkor az se lesz nagy baj, ha hirtelen pont a nyaralás alatt mégis vissza kéne hozniuk a drachmát. Pontosabban akkor az lenne talán a legkisebb gond, ugyanis ebben az esetben is biztosra vehetjük, hogy az eurót bármelyik görög boltos nagyon boldogan elfogadja majd.

Az mondjuk már nem valószínű, hogy ha elmenet kedvünk az egésztől, akkor a biztosítás kárára le lehessen mondani a már befizetett utunkat. Ezt a görög csődhelyzetet ugyanis nehezen lehetne előre nem látható körülménynek beállítani, tekintve, hogy évek óta a csőd szélén táncol az ország. 

Egyébként Görögország teljesen biztonságosnak mondható, nem a turistákra haragszanak. Az állam azt viszont mindenkinek javasolja: nézzük meg előre, hogy hol terveznek majd sztrájkolni, főleg Kilkisz és Halkidiki környékén elégedetlenkednek sokat, de ez se terjedt eddig át a nyaralózónákra. Ezzel párhuzamosan bármi hivatalos ügyintézés is az átlagosnál is tovább tarthat, ezért jobb ha mindent elintézünk otthon, és kevéssé kerülünk külön kalamajkába mostanában.