Egyre jobban utáljuk a vasárnapi zárva tartást

2015.06.30. 12:24
Kijött a Medián legújabb felmérése a vasárnapi zárva tartásról. Eszerint egyre inkább rühelli mindenki a kötelező zárva tartást, különösen a fideszesek véleménye változott nagyot, mióta be is vezették.

Idén kora tavasszal egy magánember kezdeményezésére három közvélemény-kutató intézet is feltette ugyanazt a kérdést országos reprezentatív felmérésben:

Azt, hogy a boltok továbbra is nyitva tarthassanak vasárnaponként, Ön támogatja vagy nem támogatja?

A támogatók aránya március elején az Ipsosnál 64 százalék, március végén a Mediánnál 62 százalék, április közepén a Tárkinál 59 százalék volt, írja a Medián a közelményében.

A különbségek elhanyagolhatók, de mivel egy irányba mutatnak, vagyis a nyitva tartást támogatók aránya csökken, akár az is feltételezhető lenne, hogy az emberek egy része fokozatosan hozzászokik a vasárnapi zárva tartáshoz, és lassan elfogadja azt. De pont az ellenkezője látszik.

vasarnap

A Medián legutóbbi adatai cáfolják ezt a feltételezést, a május végi, 1200 fős országos felmérésben a megkérdezettek 72 százaléka állt ki a vasárnapi nyitva tartás mellett, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden társadalmi csoportban, beleértve a pártállás szerinti csoportokat is, egyértelmű többségben vannak azok, aki ellenzik a korlátozást. A legnagyobb mértékben épp a kormánypárti szavazók véleménye változott: míg márciusban a fideszesek körében kisebbségben voltak a vasárnapi nyitva tartás hívei (45 százalék), májusra már közel kétharmadosra nőtt az arányuk.