Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Ukrán strómanok, félmilliárdos csalás: több tucat cég benne volt

2015.07.01. 11:00

Munkaerőkölcsönző cégeken keresztül csalt el félmilliárd forint adót egy nyíregyházi férfi irányította bűnszervezet, derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdai közleményéből.

Az észak-alföldi régióban működő banda feje egy nyíregyházi férfi volt, őt és három társát a bíróság előzetes letartóztatásba helyezték. A szervezet módszere az volt, hogy az amúgy jól működő cégek alkalmazottaikat, vagy akár régebbi dolgozóikat is bejelentették az ukrán strómanokkal működő munkaerő-kölcsönző cégekhez, majd színlelt szerződéssel onnan kölcsönbe vették őket.

Így a munkáltatói járulékok nem a valós foglalkoztatókat terhelték, a stróman cégek pedig nem fizették be a járulékokat. A kölcsönbe vevő cégek ezen kívül csökkenteni tudták fizetendő adójukat a kölcsönbe adó cég által kiállított - fiktív - számla után az áfával - írja a NAV. Az adóhivatal gyanúja szerint harminchat működő társaság vette igénybe a bűnszervezet szolgáltatását.

A klasszikusnak számító takarító és vagyonvédelmi feladatokat ellátó cégeken kívül kisebb, tíz-húsz főt foglalkoztató élelmiszerüzletek, autószalonok és benzinkutak is voltak a kuncsaftok között. A helyszíneken négymillió forintot és egymillió forint értékű valutát foglaltak le és 51 bankszámlát zároltak.