Gergely
4 °C
23 °C

Gigakártérítést fizetne a BP

GettyImages-98734681
2015.07.02. 18:11

A BP brit olajcég 18,7 milliárd dolláros (5,2 ezer milliárd forint) kártérítést fizet a 2010-ben a cég egyik Mexikói-öbölbeli platformján bekövetkezett olajömlés miatt a katasztrófa által érintett öt amerikai állammal és a szövetségi kormánnyal megkötött peren kívüli egyezség értelmében, jelentették be a cég és az érintett államok képviselői.

Ha a bíróság jóváhagyja, ez lesz a legnagyobb olyan kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek, mondta Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter. A miniszter közleménye szerint az összeg segít majd helyreállítani a Mexikói-öböl gazdaságában, halászatában, lápjaiban és élővilágában tett kárt.

A peren kívüli megállapodás egyúttal pontot tesz a BP ellen a 2010-es katasztrófa ügyében indított legjelentősebb kártérítési per végére. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tengeri olajömlése miatt a Mexikói-öböl partján fekvő öt állam, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana és Texas, valamint a szövetségi kormány, továbbá 400, a katasztrófa által érintett helyi önkormányzati szerv indított kártérítési pert a BP ellen 2013-ban. A perben idén született volna ítélet, de ez a megállapodás miatt okafogyottá vált. Ugyanakkor a katasztrófával összefüggésben több másik, kisebb horderejű ügy is folyik a BP és alvállalkozói ellen.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak. Egy tavalyi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.

Az olajcég saját bevallása szerint a katasztrófával kapcsolatos  összefüggő költségei már a kártérítés megfizetése nélkül meghaladták a 42 milliárd dollárt. Mindazonáltal a cég csütörtökön reálisnak nevezte a kártérítési megállapodást, a londoni és New York-i tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyama pedig 5,3, illetve 5 százalékkal emelkedett az egyezség hírének hatására, írja az MTI.

A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 őszén kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát "műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata", valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.