Az ügyészség szerint nem volt bennfentes kereskedés

2015.07.03. 12:01

Bennfentes kereskedelem miatt feljelentette a Quaestor vezetőit, továbbá Szijjártó Pétert, Orbán Viktort és Polt Pétert is Pápa Levente az Együttből. 

A feljelentésben az ellenzéki párt arra hivatkozott, hogy bennfentes kereskedelemnek minősül, amennyiben Orbán Viktor előbb tudta, hogy be fog dőlni a Quaestor, és erről szólt Szijjártóéknak, hogy gyorsan vegyék ki minden pénzüket, illetve állampapírjukat Tarsoly cégéből. 

Az ügyészség azonban hamar elutasította a feljelentést azzal az indoklással, hogy ez szerintük nem bűncselekmény. Polt Péterék azzal érvelnek, hogy szerintük csak az lett volna bűncselekmény, ha Orbánék a magyar államkötvény árfolyamának megbuherálásával trükköztek volna, a pénzmentés önmagában teljesen szabályos. Pápa Levente nem fellebbezhet az ügyészség megállapítása ellen.

Pápa Levente szerint ezzel az ügyészség azt mondta, hogy „ma Magyarországon legális az, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, nem szól senkinek, és kiveszi onnan a pénzét". Szerinte ha ez valóban szabályos, akkor a jogszabályokat meg kell változtatni, írja az MTI.

buncselekmeny

Az Együtt politikusa szerint egyrészt az ügyészségnek nem is ezt kellett volna vizsgálnia. Másrészt a politikus szerint az ügyészség érvelése sem állja meg a helyét, hiszen köztudott, hogy egy ország pénzügyi rendszerének stabilitása hat az állampapír árfolyamára. Ha valaki tudta azt, hogy a Quaestornál 150 milliárdos veszteség lesz (amely a magyar GDP 1 százaléka), gondolni kellett volna arra, hogy ez befolyásolni fogja a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, tehát közvetve hatása lesz a magyar állampapírok árfolyamára – mondta.

Az Együtt alelnöke felháborítónak nevezte azt is, hogy a kormány úgy változtatta meg a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy ha valaki nem sértett egy ügyben, akkor az ügyészségi döntés ellen nincs lehetősége panasszal élni.