Kell a védőital és a pihenés a nagy melegben

2015.07.03. 16:04

Az NGM mindig kiadja, hogy mit kell csinálni a nagy melegben a szabályaink szerint.

nagymeleghez (animatik)
Például át lehet menni hüllőbe, ha az ember azt választja

Például 14-16 fokos alkoholmentes védőitalt kell adni a dolgozóknak, ivóvíz minőségben, cukrozatlanul, mindenkinek saját pohárral, írja az MTI. Elvileg végtelen mennyiségben kell ezt a dolgozók rendelkezésére bocsátani. 

A minisztérium még olyanokat ír, hogy hűguta ellen praktikus eszköz lehet egy fejfedő, vagy hogy a tűző napon felmelegedhetnek eszközök, és ha ezeket megfogják, az forró lesz.

Izgalmasabb a rendeleti szabályozás, ami szerint a szabadban dolgozóknál még külön oda kell figyelni többek közt a következőkre:

  • Magas UV-sugárzás - 7,5-es index felett - ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani, később viszont már lehet a munkát folytatni.
  • Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém, az üveg felületekről a visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni.
  • Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban a zárt téren folyjon a munka.
  • A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani. Sőt, a pihenőhelyen le is kell tudni ülni.
  • Megfelelő munkaruhával kell ellátni a dolgozót. Csak sajnos nehéz megtalálni a megfelelő öltözéket, hogy jól is szellőzzön és a sugárzás ellen is védjen. De mindenkinek próbálkoznia kell.

Zárt munkahelyen pedig olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait, bármit is jelentsen ez.

A multiknál általában odafigyelnek ezekre a nagyobb melegben, a korábbi tapasztalatok alapján főleg a mikro- és a kisvállalkozások hajlamosabbak kegyetlenebbnek lenni a munkavállalóikkal.