Szabolcs
20 °C
35 °C

Megszabta a kormány, hány külföldi dolgozhat Magyarországon

2015.07.03. 21:03

Maximalizálták a Magyarországon foglalkoztatható nem uniós állampolgárok számát pénteken.

Pontosabban meghatározta a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli (azaz Európai Unión kívüli) állampolgárok legmagasabb létszámát a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent rendeletében, írja az MTI.

A jogszabály szerint a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok száma nem haladhatja meg az előző évben bejelentett munkaerőigények havi átlagát, írja az MTI.

A munkaerőigények havi átlagának számításánál az egy naptári hónapban bejelentett munkaerőigények összegéből kell kiindulni. A számításnál a rendelet szerint figyelmen kívül kell hagyni azokat a munkaerőigényeket, amelyek közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatásra irányulnak vagy harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásának engedélyezése céljából jelentettek be.

Az egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számára vonatkozó létszámadatot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a Hivatalos Értesítőben először 2015. augusztus 1-jéig, majd minden év február 1-jéig teszi közzé.