A brit konzervatívok inkább vásárolnának vasárnap

2015.07.07. 12:58

Miközben Magyarországon úgy lehet lazítani a vasárnapi zárva tartáson, hogy piacnak kezdünk hívni CBA-kat, addig Angliában valószínűleg a konzervatív kormány maga fogja törvényben szabályozni, hogy tovább lehessenek nyitva az üzletek vasárnap. George Osborne brit pénzügyminiszter szerdán mutatja be a jövő évi költségvetést, amiben a BBC szerint megengednék a polgármestereknek, hogy saját hatáskörükben lazítsanak a vasárnapi kereskedelmi korlátozásokon, ezzel pörgetve a gazdaságot.

Angliában és Walesben igazából minden boltban lehet vásárolni vasárnap, de a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek csak hat órát lehetnek nyitva. Ezen lazítana most a kormány, vagyis lazíthatnának a terv szerint az önkormányzatok. A pénzügyminisztérium a 600 londoni üzletet tömörítő New West End Company tanulmányára hivatkozik, ami szerint ha a nagyobb boltok még két órát nyitva lehetnének, az 200 millió font extra forgalmat és 3000 munkahelyet teremtene csak Londonban. 

Osborne szerint azért kell engedni a hosszabb vasárnapi vásárlást, mert az emberek egyre inkább szeretnek aznap shoppingolni, sőt, a vasárnapi eladások gyorsabban nőnek, mint a szombatiak. 

Az üzlet igazából Anna Soubrytól, a kormány kisvállalkozásokért felelős miniszterétől származik, aki konzervatív politikushoz képest elég cinikus a vasárnap értékeivel kapcsolatban:

A vasárnap szerinte a hét legnyomorúságosabb napja, az pedig egy mítosz, hogy ilyenkor összejönnek a családok.

Persze, vannak, akik templomba járnak meg kikapcsolódnak, de ettől még az, ha rugalmasabban lehet vásárolni, csak jobbá teheti a vasárnapokat.

Ez a terv sem tetszik mindenkinek, de nem a helyi KDNP tiltakozik a családok védelmében, hanem a kis boltosok, akiknek persze nagyon rossz, ha elvesztik ezt a kis előnyüket a szupermarketekkel szemben. A bolti dolgozók szakszervezete sem örül a kormány ötletének, mert bár értik, hogy a gazdaságot pörgetné a lépés, de a dolgozókon sokkal nagyobb lenne a nyomás