Jó hír az autóhiteleseknek: a bank nem viheti szó nélkül az autót

2015.07.07. 19:34

Közérdekű perben döntött a Kúria a devizahitelesek javára. Nem viheti el a bank szó nélkül a kocsit - írta a Blikk.hu.

A hitelügyekre szakosodott szegedi ügyvédnő, Bihari Krisztina indította perben gyakorlatilag darabokra szedték a Lombard Lising Zrt. devizahiteles üzletszabályzatát. A keddi ítélet iránymutató a bíróságok számára a hasonló ügyekben indított egyéni perekben is a lap szerint.

"A döntés legalább 600 ezer embert érint, de meggyőződésem, hogy minden devizahiteles perben jelentőséggel bír, hiszen a bankok kisebb nagyobb különbségekkel azonos üzletszabályzatokkal dolgoznak" - mondta az ügyvédnő. 

A Blikknek is eljuttatott bírósági dokumentumokból kiderült, hogy

a bankok nem küldhetnek behajtókat az adósok autójáért, és még adataikat sem adhatják ki. Kizárólag bírósági határozat alapján lehet az ügyfelek értékeit elvinni.

Az ítélet azt is kimondja, hogy a bankok a fix törlesztőrészletes szerződéseknél nem változtathatnak a havi összegeken.

"A rendkívüli árfolyam változások terhei nem változtathatják meg a havi törlesztőrészleteket a futamidő végéig. Akinek a bank a futamidő alatt emelt, annak ez az összeg visszajár" – magyarázta Bihari Krisztina, és utalt arra is, hogy az azonnali felmondásoknak is vége, hiszen a Kúria döntése szerint a 15 napos fizetési késedelem utáni szerződésbontás törvénytelen.