Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nagyot szív az Uber és a Wundercar az új taxirendelettel

2015.07.07. 20:46
Megjelent az új taxirendelet a Magyar Közlönyben. Ebből világosan láthatjuk, hogy az Uber és Wundercar igencsak rosszul jár. Bár megússzák a taxiórát és a sárga rendszámtáblát, de kötelező lesz a matrica, a speciális jogosítvány és az autó vizsgáztatása.

Személygépkocsival üzletszerűen, ellenérték fejében személyt csak személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást folytató vállalkozás szállíthat. Utas pedig kizárólag az előírt feltéteknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vehet igénybe - ez a közúti személyszállításról szóló kormányrendelet, vagyis a taxirendelet lényege, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet a személyszállító szolgáltatást két részre bontja. 

  1. Egyik a személytaxi-szolgáltatás, amely taxiórával és sárga színű rendszámmal, valamint a foglaltságra utaló, úgynevezett szabad jelzővel végezhető. Ez tehát a mostani sárga taxikra vonatkozik.
  2. A másik a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás, amely egyéb szolgáltatás részeként kiegészítő szolgáltatásként, vagy valamilyen fő szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódóan végezhető. Ez utóbbinál nem kell taxióra, sem sárga rendszámtábla, sem szabad jelző, viszont kötelező a regisztrációs matrica használata. Az Uber és a Wundercar tartozik ide például.  

A taxiengedély csak meghatározott földrajzi területre, míg a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás az ország egész területére szól.

A személyszállító szolgáltatás hatósági engedéllyel végezhető. Ez a tevékenységi engedély személytaxi-szolgáltatásra vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásra szólhat. Tehát az Ubernek és a Wundercarnak is meg kell szerezni a papírt. Az engedélyt – kérelemre – a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság adja ki. A kérelmező vállalkozás meg kell hogy feleljen a helyi önkormányzati rendelet előírásainak is.     

Mindkét kategóriában a kocsit személyszállításra kell vizsgáztatni, a vezető pedig megfelelő jogosítvánnyal, külön vizsgával rendelkező és 21 évnél idősebb személy lehet.  Személygépkocsis személyszállítói szolgáltatást nyújtó gépkocsit vezetni csak személyszállító-vezetői igazolvánnyal - speciális jogosítvánnyal - lehet. A rendelet felsorolja a vállalkozás szakmai irányítójával kapcsolatos követelményeket, valamint azt, hogy a cég pénzügyi teljesítőképessége mikor megfelelő. 

A munkát segítő diszpécser szolgálat is kétféle lehet, de ilyet működtetni nem kötelező. Az egyik a személyszállító vállalkozások által fenntartott diszpécser szolgálat, a másik pedig a szállítóktól független, úgynevezett önálló diszpécser szolgálat. Ez utóbbinak - a vele szerződött vállalkozások által használt autók számától függő - vagyoni biztosítékot kell letenni. Ennek a legkisebb összege 20 személygépkocsiig egymillió forint, de 200 személygépkocsi felett már 20 millió forint.

A rendelet kiemeli: az infokommunikációs eszközön keresztül megrendelt személyszállítási szolgáltatásokra is a bemutatott szabályokat kell alkalmazni. A rendelet augusztus 6-án lép hatályba.