A Csíki Sör legyőzte a Heinekent

2015.07.10. 17:11 Módosítva: 2015.07.10. 17:39

Megerősítette az "Igazi Csíki Sör" márkát az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM), elutasítva a Heineken Románia óvását, ami a védjegy megsemmisítését kérte - közölte az MTI-vel a Csíki Sör Manufaktúra alapítója, Lénárd András.

10698487 372390159602557 2396780165819376074 n
Fotó: Csíki Sör

A székelyföldi kis sörfőzde ellen bírósági úton is fellépett a Csíkszeredában is sörgyárat működtető holland cég, azt állítva, hogy a Csíki Sör elnevezés megtévesztően hasonlít az általa gyártott Premium Ciuc sörmárkához. A Hargita megyei törvényszék első fokon helyt adott a Heineken keresetének, és megtiltotta az "Igazi Csíki Sör" gyártójának a termék forgalmazását, az OHIM döntése szerint viszont a márka megmarad. 

Korábban a Heineken egy azonnali hatályú, úgynevezett törvényszéki elnöki rendeletet próbált kieszközölni még az érdemi pereskedés előtt, hogy bezárassa az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni gyárat, de azt a keresetet márciusban a suceavai táblabíróság jogerősen elutasította.

Dávid és Góliát

Lénárd András szerint a Heinekennél félnek, hogy az emberek megkóstolják, és rájönnek, hogy hatalmas a különbség az ipari sör és a kézműves sörök között, azért van ez az egész zűrzavar.

"A Heineken termelése nagyságrendileg ezerszerese a miénknek: nekik ötvenezer alkalmazottjuk van világszerte, nekünk ötven, és a csíkszeredai gyárukban egy nap alatt annyi sört tudnak gyártani, mint mi egy év alatt. Mi egy bolha szeme vagyunk az elefánton, de megvan a lehetőség a növekedésre, és ez az, amitől félnek" - érzékeltette a székely manufaktúra és a multi közötti nagyságrendi különbséget Lénárd András.