Beszólogatnak egymásnak a gazdák és a FM

2015.07.10. 07:47

A Földművelésügyi Minisztérium hozott még régebben egy olyan szabályt, hogy az egységes területalapú támogatás (SAPS) 1200 hektár feletti birtokoknál az 1200 hektár feletti részére elveszik az uniós támogatások nagyobb részét

Ezt azonban elég egyszerű volt kijátszani, mint ahogy például az állami földosztásnál. Egyszerűen több cégre kellett bontani a területet papíron, és akkor minden mehetett simán. Erre panaszkodtak kisebb gazdák, amire azt mondta minisztérium, hogy ilyen esetekben majd az úgynevezett „mesterséges feltételteremtés” majd visszaveszik egyesektől a pénzt.

De a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) diszkriminatívnak és részrehajlónak tartja ezt a húzást. 

A MOSZ által közzétett álláspont szerint „a minisztériumnak sikerült olyan feltételeket előírnia, ami önkényesen, az EU-s előírásokat semmibe véve, diszkriminatív módon szabályozza, hogy mi minősül mesterséges feltételnek”, írja a Világgazdaság

Erre most azzal vágott vissza a FM, hogy nem azok, és "rosszindulatú" és "légből kapott" az egész feltételezés. Ők csak annyit akarnak, hogy az olyan, 2011 októbere után szétvált cégeknél, ahol valamilyen módon a jogutód cég előnyösebb helyzetbe kerül, mint a jogelőd cég szétválás nélkül, ott automatikusan vélelmezzék ezt a mesterséges feltételtermtéses csalást. Még azt is hozzáteszik, hogy ez a rendelet minden szempontból a legmegfelelőbb, és konzultáltak törvény szerint mindenkivel, akivel kellett.