Norbi elmesélte, hogy találta ki az alkoholmentes vbk-t

2015.07.11. 07:47
Csütörtökön keltett némi riadalmat, hogy kiderült, Schobert Norbert alkoholmentes alkoholokkal állna elő, egészen konkrétan az alkoholmentes vörösboros kóla és az alkoholmentes fröccs kifejezéseket szeretné levédetni. Törökországban értük utol telefonon, ahol éppen tábort tartott.

Készületlenül érte a magyar internetet a hír, levédetnéd az alkoholmentes vörösboros kóla és alkoholmentes fröccs kifejezéseket. Mi ez az egész?

Sikerült egy olyan technológiát fejleszteni, hogy természetes eljárással a borból el tudjuk távolítani az alkoholt. A száraz borok cukortartalma gyakorlatilag nulla, és a borokban nagyon hasznos alkotóelemek vannak. De ha benne van az alkohol, az ember nem tud vezetni, nem tud sportolni. A cukorbetegekről nem is beszélve, a borban hiába kevés a cukor, az alkohol le tudja ütni a cukrot nagyon mélyre.

Kólával hígítva azért nem tűnik nagyon cukorbeteg-barátnak.

De, csináltunk cukormentes kólát. A mienk steviával készült, a világon mi csináltunk először színtiszta stevia-kólát. Ha ezt felhígítom felesbe finom vörösborral, amiből kivontuk az alkoholt, akkor kapok egy nulla kalória, nulla szénhidrát vbk-t.

Te kóstoltad ezt már? Hasonlít az íze bármennyire is a vbk-ként ismert italra?

Száz százalékosan, nem tudod megkülönböztetni. Én abba az embertípusba tartozom, akik azért isznak fröccsöt, mert szeretik az ízét. Nem akarok részeg lenni. Na jó, van az az alkalom, amikor szeretnék, de ritka.

De ha a bor része az igazán egészséges, miért kell higítani?

Ki a franc akar alkoholmentes bort inni? Én sem akarok. Nem akarom a bort megszentségteleníteni. De más a helyzet az alkoholmentes fröccsel és vbk-val. Kiváló üdítő. Az, hogy megyek az autópályán, iszom az alkoholmentes fröccsöt és azt mondom, hogy "egészségetekre", azért az nem egy rossz dolog.

Nekem az a tapasztalatom, hogy vbk-t 14 éves kor fölött nem nagyon isznak az emberek.

Most éppen kinn vagyok Törökországban, kihoztunk két repülőnyi embert, ők az én célcsoportom. Szeretik a light kólát száraz vörösborral inni, hűsítő jéggel. A kóla nekem önmagában túlságosan gejl, a vörösbor kellőképpen kiszintezi az édességét. Sok ember van, aki a Sprite-ot sörrel issza, az is egy hasonló sztori. Úgyhogy azt gondolom, hogy ennek is van létjogosultsága.

Ha már Törökországot említetted, tervezitek, hogy berobbantok az alkoholt nem fogyasztó kultúrákban az alkoholmentes alkohollal?

Egyelőre Szlovákiában, Angliában, Csehországban, Romániában van üzletünk, és hamarosan Svájcban, de nagyon komoly megkereséseink vannak az Emirátusokból és Szaúd-Arábiából. Ott még akár jó poén is lehet egy ilyen fröccs. De őket alapvetően más termékek érdeklik, hiszen a felnőtt lakosság 70 százaléka cukorbeteg.

Az alkoholmentes fröccs és alkoholmentes vbk elég általános nevek. Nem félsz attól, hogy nem engedik levédeni? Egyáltalán, tiétek a technológia?

A technológia a miénk, és azt gondolom, hogy ha nem megy át, vagy valaki a technológiát ellopja, egy dolgot akkor sem vehetnek el. Hogy én találtam ki.

Már melyik részét?

Soha senki se Magyarországon, se külföldön nem hallott még alkoholmentes fröccsről. Keress rá az interneten, nincs. Egyik pihent napomon felkeltem, és kitaláltam. Sőt, otthon megcsináltam házilag a technológiát.

És mikor állsz elő ezzel az egésszel?

Két héten belül. Nagyon rajta vagyunk. Annyira új egyébként a technológia, hogy az összes gyártón végigmentem és még gépük sincs hozzá.

Tehát még nincs gép, de két héten belül kijöttök vele?

Én szeretnék ezzel két héten belül a kezemben megjelenni.