Az önkormányzat rezsicége kizsákmányolta a pécsieket, megbüntette a GVH

2015.07.13. 13:22

A Tettye Forrásház Zrt. visszaélt gazdasági erőfölényével, 2011. májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatáért, 1 millió 300 ezer forint bírságot kap most a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH).

A Tettye Zrt. azért tudja jóval drágábban végezni a dolgát, mert monopolhelyzetben van Pécsen és környékén, ahol nagyjából 170 ezer fogyasztóval áll kapcsolatban. A versenyhatóság szerint a Tettye olyan költségelemet is beszámít, amely más szolgáltatáshoz kapcsolódik, és amelyet a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások nem vesznek figyelembe. A Tettye Zrt. nem igazolta, hogy e költségek indokoltak volnának a szolgáltatáshoz.

A bírság összegének meghatározásánál egyebek mellett figyelembe vették, hogy "a kizsákmányoló jellegű visszaélés egy jogi monopólium által valósult meg".

A Tettye Zrt. a versenyfelügyeleti eljárás alatt tovább növelte a fogyasztókat terhelő költségeket, annak ellenére, hogy ismerte a GVH Versenytanácsa előzetes álláspontját, illetve a versenyhatóság korábbi - hasonló ügyekben hozott - döntéseit is.

A pécsi közgyűlés annak idején azért alapította a Tettye Forrásházat a városi vízközművek átvételére, mert az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt.-vel összevesztek. Ráadásul éppen azon, hogy a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott.