Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Spanyolország is hamisította az adatait az adósságáról

2015.07.14. 11:44

Spanyolország 18,9 millió eurós (nagyjából 5,8 milliárd forintos) bírságot kapott, amiért hamis deficitadatokat adott az uniónak a valenciai régióról - írja az MTI.

Először fordul elő, hogy a statisztikák manipulálása miatt megbírságolnak egy országot, mióta 2011-ben szigorították a tagállamok költségvetési felügyeletét és az Európai Bizottság jogkört kapott a benyújtott adatok felülvizsgálatára.

Véletlenül írtak jobb adatokat 23 évig

Az indoklás szerint Spanyolország 1988 és 2011 között módszeresen eltitkolta az egészségügyi kiadások egy részét a valenciai autonóm közösségben. Ugyanakkor a tavaly indult vizsgálat szerint mindez nem szándékosan történt, hanem "súlyos gondatlanságból".

Spanyolország 2012 májusában jelentette be, hogy az előző évi GDP-arányos államháztartási hiány a korábban közölt 8,5 százalék helyett 8,9 százalék volt, mert három autonóm közösség - Madrid, Valencia, Kasztília és Leon - felfelé módosította az adósságáról az adatait. Mivel a kormány öt hónapon belül másodszor módosította a költségvetési adatait az Eurostat, az unió statisztikai hivatala szakértőket küldött Madridba, hogy tisztázzák a helyzetet. Ekkor derült fény arra, hogy Valencia évtizedeken át hibás adatokat közölt.

Fizesse Valencia, ha ők csaltak

Luis de Guindos gazdasági miniszter májusban, amikor a várható bírság híre nyilvánosságra került, azt mondta, hogy a bírságot annak kell kifizetni, aki a hibát elkövette. Vagyis a valenciai autonóm közösségnek és nem a spanyol államnak.

A spanyol kormány fellebbezni akar a büntetés ellen. A bírság csak a 2011-2012 közötti időszakot érinti. Összegét a spanyol sajtó jelképesnek tartja, mivel a legmagasabb kiszabható összeg az ország GDP-jének 0,2 százaléka is lehet, ami ebben az esetben 2 milliárd euró (623 milliárd forint) lenne.