Kaliforniában felfüggesztették az Ubert

2015.07.16. 22:48

Szerdán a kaliforniai bíróság 7,3 millió dolláros bírságot osztott ki az Ubernek, és felfüggesztette a fuvarmegosztó alkalmazást üzemeltető cég engedélyét - írja az Latimes.com.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a cég hónapok óta nem hajlandó a hatóságnak bemutatni azokat az adatokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a sofőrök diszkrimináció nélkül minden utast felvesznek, aki uberes autót akar fogni. A bíróság szerint ezzel megsértik azt a 2013-as rendeletet, amely Kalfornia államban legalizálta az Ubert és más fuvarmegosztó alkalmazásokat.

Az Uber azt nyilatkozta, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen. Az, hogy a bírság és a felfüggesztés életbe lép-e, a fellebbezési eljárás eredményétől függ, de ez hónapokig is eltarthat. A bírósági szóvivő szerint a cégnek egy éve volt arra, hogy teljesítse a törvényben előírt kötelességeit, de mégsem mutatták be az adatokat.

A szóvivő szerint a felfüggesztés addig maradhat életben, amíg az Uber nem teljesíti az összes törvényi kötelezettségét. Ez alapján a cégnek azt kéne bemutatnia a hatóságnak, hogy:

  • hány kerekesszékes és hány vakvezető kutyával utazni kívánó utas jelentkezett be fuvarért az alkalmazáson keresztül, és közülük hányhoz ment végül uberes autó,
  • és általánosságban mennyi utast szállítottak és mikor, illetve honnan szállították őket hová, és mennyiért.

Az Uberbe eddig 5,9 milliárd dollárt fektettek alapítása óta: a 7,3 milliós büntetés ennek kevesebb, mint az egy százaléka lenne, így a cégnek a valódi probléma az engedély felfüggesztése. A cég szerint egyébként már így is elég adatot mutattak be a hatóságoknak, és még több adat beszolgáltatása már az utasok és a sofőrök személyiségi jogait sértené.